IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет не постигна съгласие за работата на ТЕЛК комисиите

Да се увеличи броят на сега действащите 70 ТЕЛК комисии в страната, предвижда проект на правителството

13:04 | 30.05.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, предава БТА.

Проектът за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза предвижда към всяка държавна или общинска болница да се разкрие поне една ТЕЛК. Заложено е увеличаване на комисиите от 70 на 150. Също така в нея да работят лекари от болницата, както и документите на пациентите да се разглеждат на случаен принцип, както и това да става неприсъствено за болните хора. Експертите в комисиите също така ще получат задължението да уведомяват по-добре пациентите за движението на документите, включително по електронен път.

Промените целят да се реши проблемът със забавяне на медицинската експертиза на трайно намалената работоспособност и степен на увреждане, осъществявана от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров каза, че идеята на поправките е не да се решат всички проблеми, а да се направи опит за ускоряване на процедурите. "Това, което е предложено, се концентрира върху принципите, които в момента работят", коментира той. Лазаров обясни, че се цели правилата да се спазват от всички комисии.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментира, че статутът на ТЕЛК какъвто е, „просто трябва да бъде премахнат“. "Тук ни се предлага нещо кардинално противоположно", отбеляза той. И определи ТЕЛК като „универсален ключ“ за социални придобивки.

Станислав Попдончев от Българска стопанска камара (БСК) каза, че организацията подкрепя направените предложения. Той изрази притеснение дали общинските болници ще имат капацитет да се справят със задълженията, които им вменява проектът на постановление.

Михаела Михайлова заяви, че Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя направените промени. От организацията предлагат да бъде изготвена програма за контрол на лекарските комисии, която да е в дългосрочен план.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КНСБ) определиха предложенията като стъпки в положителна насока, които ще доведат до подобряване на медицинската експертиза и на комисиите, на които тя е възложена. Синдикатът споделя притесненията за капацитета на общинските болници.

След като представи притесненията на Конфедерацията на независимите синдикати в България, Ася Гонева заяви, че синдикатът се въздържа от подкрепа.

"Имаме сериозни притеснения, че добрите намерения, които несъмнено са в посока да създадат условия хората да не чакат с месеци и години произнасянето на специализираните комисии, могат да останат само на хартия поради това, че всички сме наясно с кадровото обезпечение на системата", отбеляза тя. "В над 60 страници мотиви никъде не видяхме как се гарантира обективността за документацията, по която ще се произнасят комисиите. Не видяхме как се проследява отговорността по цялата верига от медицинските лица, които предлагат, подготвят и обезпечават целия комплект от документи", коментира още Гонева.

Вицепрезидентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ Иоанис Партениотис заяви подкрепа за предложенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
Валерката щеше да ги бори едно време ТЕЛК-аджиите, АМА... няма последователи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още