IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са предизвикателствата пред кабинета „Денков-Габриел“?

Големият въпрос е колко време ще оцелее този кабинет, коментира политически анализатор

11:25 | 06.06.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува проектокабинета "Денков-Габриел", след като вчера президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на правителство. Това стана веднага след като Николай Денков върна изпълнен втория мандат.

Кабинетът е подкрепен от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Двете коалиции имат общо 132-ма депутати. Така си осигуряват мнозинство според предварително декларираните намерения. От "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" вече заявиха, че няма да подкрепят правителството с втория мандат, като от "Възраждане" днес организират и протест. Все още не е ясно как ще гласуват депутатите от ДПС.

Кои са възможните препятствия за редовния кабинет след гласуването му - темата коментираха пред Нова телевизия бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, политологът Петър Чолаков, политическият анализатор Евелина Славкова и ПР експертът Георги Куртев.

"Големият въпрос е колко време ще оцелее този кабинет. Дали след местните избори ще има сътресение, дали след европейските, какво ще доведе до ситуация да видим колко устойчив е този кабинет", коментира Евелина Славкова. Според нея липсата на повече кадри от ГЕРБ в бъдещото ротационно правителство, ще направи много по-лесно за тях да избягат от отговорност. 

По думите на Милен Керемедчиев общата цел на кабинета „Денков – Габриел“ е да отговорят на „агресията на президента и служебното правителство”. 

Според Георги Куртев особена е позицията на ДПС. „Назрява моментът в политическата обстановка, в който да се опитаме да скъсаме окончателно с това деление на "червени" и "сини", чийто плод е тази Конституция, с която в момента работим”, посочи той.

По думите му най-важното нещо, което кабинетът трябва да направи, е да „бетонира присъствието на България в ЕС”. „Това, което наблюдаваме в момента – разместване на криминалните пластове, в прокуратурата, в партиите – показва действие на сили против истинската европейска интеграция на България”.

„Не мисля, че когато на някого нещо не му харесва в държавата, трябва веднага да променя закона и Конституцията”, коментира политологът Петър Чолаков. По думите му има две хипотези какво събира ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Едната хипотеза е това, което са лансирали - да влезем в Шенген, защото предстои усвояването на пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Второто ниво на анализ е малко по-цинично, което казва, че основното, което ги събира, е общият интерес, който е по-скоро финансов”.

Според политолога Огнян Минчев този кабинет не може да разчита на 100 дни толерантност, "не може да разчита и на един ден толерантност". Той смята, че олигархичните кръгове на българското задкулисие в момента ще заемат враждебно отношение към основни дейности, които това правителство ще трябва да изпълнява.

"Конфликтът между това статукво, което се формира в резултат от трите години дълбока политическа и институционална криза, от една страна и новосъздаденото правителство, от друга страна, ще бъде безмилостен и ще има много дълбоки измерения. Освен измерения, свързани с геополитическата ориентация на страната, ще има и много сериозни конфликти и не непременно публични, свързани с обстоятелството, че всички основни ключови олигархични фигури от задкулисието през последните три години се преориентираха, като напуснаха вече нефункциониращата властова ос между ГЕРБ и ДПС в полусянка и се групираха около президентската институция, защото президентът беше човекът, който беше новият център на власт", каза пред БНР политологът.

"Създаването на това правителство …е призвано да сложи ако не край, то поне спирачка на развитието на институционалната криза. Ако не бъде преодоляна чрез спешни решения, включително и с мнозинство, което предполага конституционни промени, можем да наблюдаваме преход не просто от политическа към институционална криза, но от институционална към конституционна криза, което ще има драматични последствия за демократичното бъдеще на България", каза Минчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: baba_meca моля, копейки и други национални предатели да не говорят от името на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
В шахмата две пешки напред вместо кон на a,c,f,h 3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
baba_meca
преди 10 месеца
Най-голямото предизвикателство ще е това, че народа не ги иска- над 60% са негласувалите и дори всички партии в парламента да са зад тях, пак са малцинство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още