IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един месец на забавена инфлация помага на Русия да се справи с ценовия шок

Годишният ръст на цените най-вероятно се е понижил до 15,3% през юли, показват прогнози

20:09 | 10.08.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската инфлация по всяка вероятност се е забавила за трети пореден месец до най-ниското си равнище от началото на инвазията в Украйна, след като потребителските цени са намалели благодарение на силната рубла и сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците, посочва Bloomberg.

Международните санкции, целящи ограничаване на руската икономика, първоначално доведоха до краткотраен ценови шок и проблеми при доставките. Последвалата вълна на паническо пазаруване тласна нагоре инфлацията до над четири пъти целта на централната банка от 4%.

Но годишният ръст на цените достигна връх само два месеца след инвазията от февруари и най-вероятно се е понижил до 15,3% през юли, показват прогнози на Bloomberg на база очакванията на 16 анализатори. На месечна основа инфлацията е малко под нулата за втори пореден месец, показва друго допитване.

Дезинфлационната инерция в Русия е толкова силна, че централната банка успя да смъкне лихвите до под равнището им преди началото на войната. Възможно е дори още по-голямо разхлабване на паричната политика, но най-вероятно в по-малки стъпки, особено когато нови рискове за цените изплуват с възстановяването на потребителските разходи. Годишната инфлация и основната лихва в Русия. Графика: Bloomberg Годишната инфлация и основната лихва в Русия. Графика: Bloomberg

Миналия месец Руската централна банка сви прогнозата си за инфлацията и сега очаква цените да завършат годината с ръст от 12-15%, което е забавяне спрямо по-ранните прогнози за 14-17%.

„С възстановяването на търсенето, изпреварващо предлагането, ценовият натиск ще се съживи и месечната инфлация може да се ускори отново през октомври. Това ще спре разхлабването (на паричната политика – бел. ред.) на Руската централна банка през четвъртото тримесечие“, посочва Александър Исаков, икономист на Bloomberg.

Намаляването на цените на плодовете и зеленчуците е основен фактор за дефлацията, в допълнение към възможността на Москва да поддържа под контрол цените на храните и горивата, казва Дмитрий Долгин, икономист на ING Bank.

По-слабото местно търсене и поскъпването на рублата и помагат за озаптяването на инфлацията. Но секторът на услугите отчита ръст на ценовия натиск, като има някои признаци за „известно възстановяване“ при потребителското кредитиране, допълва Долгин.

„Извън сезонната волатилност не виждаме никакви устойчиви дефлационни тенденции в икономиката“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Хаха ... още ли си в прогнилият ЕС ?! Викам , спасил си се в маскава , ама нъц ... седиш си тука .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Нз каква е била тая инфлация, като цените на ток, газ, хляб, прасе не мръднаха, а бензинът дори поевтиня? Вярно някакви балами висяха на опашки за захарчица, забравили, че Русия е голям ИЗНОСИТЕЛ на захар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
То при нас без война има по-голяма инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
In this war, a danger there is, of losing who we are. (Yoda) В тази война има опасност да загубим това, което сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още