IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради намалелия руски газ Европа приглушава светлини, охлажда басейни и съкращава душовете

Правителствата се стремят да свият потреблението на енергия на фона на кризата заради войната в Украйна

11:04 | 12.08.22 г. 19
Колоната на победата в Берлин вече не се осветява през нощта като част от мерките за пестене на енергия. Снимка: EPA/БГНЕС
Колоната на победата в Берлин вече не се осветява през нощта като част от мерките за пестене на енергия. Снимка: EPA/БГНЕС

Светлините, озаряващи много паметници в германската столица, угасват. Властите в страната и в Нидерландия призовават местните жители да си вземат по-кратки душове. Испанският премиер предложи на съгражданите си да се откажат от вратовръзките, за да се справят с летните горещини. Нови ограничения за климатиците в Испания влизат в сила тази седмица, пише Wall Street Journal.

В Европа национални и местни власти се стремят да ограничат използването на енергия на фона на намаляването на газовите доставки от Русия в отговор на западните санкции по време на войната в Украйна. Откъслечните ограничения до момента са малки, но с обхватни последици за ежедневието на Стария континент – някои обществени басейни понижават температурите, градските центрове губят осветлението си вечерта, а фонтаните пресъхват.

Нововъзникващите политики, които до момента са съсредоточени върху публични пространства, целят да спестят енергия и да помогнат за запълване на резервите, съобщават официални лица и експерти. Те също така имат за цел да изпратят послание до местните жители, на които може да се наложи да намалят потребяваната енергия. Ограниченията може да нараснат в идните месеци, тъй като зависещите от доставки на руски газ страни трябва да се справят със зимата и с възможността за пълно спиране на доставките.

Новите стъпки са част от стратегия, за която 27-те правителства на страните членки на ЕС се договориха миналия месец. На фона на притеснения, че Русия може да спре да доставя енергия, блокът прие необвързващ план да ограничи потреблението на газ с 15% за осем месеца и да приеме приоритети, показващи кои индустриални сектори ще бъдат най-засегнати.

„Всеки киловатчас, който пестим сега, ще бъде спестен за зимата“, казва Белит Онай, кмет на германския град Хановер, който се опитва да намали потреблението на енергия от общината с 15% чрез собствен план, обявен в края на юли.

Градът в Северна Германия намалява температурите в обществените басейни и спортните зали, като в същото време планира да намали отоплението на общинските сгради с приближаването на по-студеното време. Онай се надява, че мерките ще бъдат пример за населението на града, което надхвърля 500 хил. души.

Ходът трябва да помогне на града да издържи в следващите месеци в зависимост от това колко паднат температурите, казва Онай. Той предупреждава, че обществената подкрепа за подобни ограничения може да намалее с течение на времето, ако кървавият конфликт и произтичащите от него нарушения на енергийните доставки продължат и догодина.

В Берлин властите съобщиха, че са изгасили осветлението около публични пространства и забележителности като Колоната на победата, замъка Шарлотенбург и Еврейския музей. В близкия Потсдам температурите в обществените басейни и сауни са намалени.

Мюнхен спря топлата вода в градските офиси, а повечето фонтани в града се спират през нощта. Около половината от светофарите в града се изключват извън пиковите часове. Говорител на града съобщава, че организаторите на тазгодишния Октоберфест няма да отопляват бирените си градини с газови печки тази година.

Германският министър на икономиката коментира пред Der Spiegel по-рано това лято, че е съкратил душовете си, за да пести енергия.

С наближаването на зимата отделните домакинства, които съставляват над една трета от потреблението на газ в Германия, също ще трябва да променят начина си на живот или да преглътнат по-високите цени, казва д-р Вероника Грим, член на Германския съвет на икономическите експерти, назначен от държавата консултативен панел.

„Това ще бъде истинско предизвикателство“, отбелязва тя.

Германските инициативи се случват в момент, когато правителства в Европа въвеждат собствени мерки. Нидерландските власти насърчават в последните месеци местните жители да си вземат кратки петминутни душове като част от кампанията за пестене на енергия. Италия ограничи климатиците в обществените сгради до 25°С и ограничи отоплението до около 21°С.

Тази седмица испанското правителство последва примера, като ограничи с указ на правителството климатизацията на обществени и бизнес пространства до 27°С и намали отоплението до края на 2023 г. до 18°С. Страната поиска и да бъдат инсталирани автоматични врати. Правителството счита, че промените в поведението може да намалят търсенето на енергия с 5% в краткосрочен план.

Лидерът на Мадридска област заяви, че няма да се подчини на новите указания, като написа в Twitter, че ограниченията ще генерират несигурност и ще засегнат туризма.

Пере Алемани, член на изпълнителния борд на Търговската камара в Барселона, казва, че макар мерките да са нещо добро, ще е необходимо повече време, преди правилата да влязат в сила. Той също така допълва, че би било от полза, ако има държавни субсидии за малките предприятия, за да се съобразят с регулациите.

За да се компенсира руският газ, производството на енергия трябва да нарасне, а индустрии и домакинства ще трябва да намалят потреблението, коментира Георг Захман, старши сътрудник в института Брьогел в Брюксел.

Разпорежданията на правителствата за ограничаване на климатизацията и отоплението може да помогнат, допълва той. Други мерки като намаляването на осветлението, осигуряват минимални спестявания, но са „сигнал за всички, че проблемът е сериозен и трябва да си свършат своята работа“, отбелязва Захман.

В Берлин много от светлините в центъра на града са спрени. 31-годишната Анна Солер, докторантка от Барселона, казва, че се зарадвала, когато видяла най-голямата църква в Берлин почти тъмна.

„Хубаво е, че хората осъзнават колко електрическа енергия изразходват и пилеят“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Когато на някого в кратуната има бурания, няма как да знае, че преминаването към елекрокари ще доведе до ЧЕТИРИКРАТНО увеличение на електропотреблението. Никаква енергосистема нито в европата, нито в света, може да издържи на такова натоварване. А електроенергетика с фотки и вятърни мелници води до задънена улица. Щом сега ограничаването на руския газ води европата до колапс, какво повече да обсъждаме "зеленикакви" бълнувания на невежи човечета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
KURVOLETA BENATOVA
преди 1 година
По това колко смърдят ще ги познаете! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
И се какво ще правят европейците - ще се къпят с по-студена вода? Въх, ужас. Случва се нещо ужасно - руснаците убиват и разрушават европейска страна, а за европейците остава да се къпят с малко по-студена вода. Горките европейци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Дай нещо комерсиално. Не давай някакви изключения :))) И вместо да спамиш дай едно линкче как и от какво се правят соларните панели, че вече валят сериозни обвинения към соларните панели: the solar industry one of the most significant polluters in the world.https://***.naturalnews.com/2021-08-06-solar-panels-made-in-coal-burning-plants.htmlЩе направим от Земята швейцарско сирене само да докажем теорията на една зелка :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007 Общината у Разграда са ясни, ти кажи в твойта сграда имаш ли такава система и скъпо ли ти излезна? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Стотици , да не напиша хиляди такива сгради работят вече по света , че даже и в общината в Разград са го ударили частично на водород ... Хех , къффф е тоя психар , дето си пълниш лейката с неговите *** ... ?! ... Не си у ред ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 1 година
Всъщност това "намаление" няма да постигне кой знае какви икономии. Притеснителното е посоката на мислене на политическия елит. Такава генеарлна тъпотия всъщност показва, че не само при нас има политическа криза и че не само при нас в управлението влизат пълни безхаберници. И това почва да личи особено много във времена с кризи, които трябва да се решават. Това да кажеш на хората да ограничат къпането заради геополитика... граничи с тотална малоумщина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: zelka007И там ли са китайски волтаиците :) Те затова франсетата гледат като пръднали в момента и се чудят да крепят ли Тайван, да не го ли крепят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Мда , както казваш ... Франция , Saint-Herblain , фотоволтаици/зелен водород , от 2019г си бачка , и там инженерите не са чели мненията на форумните газовици ... :))) ... https://***.lemondedelenergie.com/batiment-autonome-energie-nantes-deltagreen/2019/09/27/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoСоларните панели се произвеждали чрез горене на въглища. Гледай ти майтап :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още