IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна върна руската икономика четири години назад

Спадът в икономиката е по-слаб от очакваното, но кризата може да се разтегли във времето, предупреждават от руската централна банка

17:21 | 12.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

За едно тримесечие руската икономика се върна четири години назад, пише Bloomberg. Агенцията отбелязва, че основната причина за това е войната, която започна руският президент Владимир Путин в Украйна. Спадът е по-малък от очакваното, но въпреки това страната е напът да запише рекордно свиване на икономиката си.

Според прогнозите на икономистите на Bloomberg през второто тримесечие на годината руската икономика ще изтрие 4,7% и ще се върне до нивата от 2018 година. Спадът ще се забави през четвъртото тримесечие заради вътрешното потребление, посочват още те относно перспективите до края на годината.

Прогнозата на Централната банка на Русия е за  спад през второто тримесечие с 4,3 на сто.

През 2023 година руската икономика ще продължи своя ход надолу, защото забраната за внос на руски петрол от страна на ЕС ще влезе в сила и ще се отрази на приходите в бюджета, коментира руският икономист Александър Исаков.

Според  централната банка спадът в руската икономика е по-малък от прогнозираното през април, но кризата може да се разтегли във времето. Очакванията са, че най-тежкият етап за страната ще бъде през първата половина на 2023 година. В институцията вярват, че икономиката ще се преструктурира и ще възобнови растежа си. Това беше заявено от подуправителя на централната банка Алексей Заботкин по време на брифинг в Москва.

Според него през четвъртото тримесечие спадът в руската икономика вече ще бъде преодолян и на годишна база ще има ръст между 1 и 2,2 на сто, допълва ТАСС. За цялата 2023 година отново ще има намаление, защото базата през 2022 година е висока, казва Заботкин, цитиран от руската информационна агенция.

Според прогнозата на институцията през тази година понижението на руския брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъде в рамките на 4%-6% през тази година и 1%-4% - през следващата.

Като цяло руската икономика ще бъде в спад до края на 2024 година, след което ще се върне към растеж в рамките на 1,5% - 2,5% годишно, прогнозират от Централната банка.

В най-лошия сценарий при допълнителни санкции върху износа свиването на руската икономика ще бъде по-голямо спрямо кризата през 2009 година, а растежът ще бъде възстановен след 2025 година.

Санкциите на Запада в момента парализират цели индустрии - например автомобилостроенето, коментира още Bloomberg. Фискалните стимули и монетарните облекчения обаче притъпяват ефекта от санкциите. "Кризата се движи по много плавна траектория", коментира Евгений Суворов от CentroCreditBank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Пожелавам им силна икономика и да са си самодостатъчни. Да си стоят в Азия и да идват в Европа. Гарантирам, че НАТО никога няма да използва високотехнологичните си оръжия, за да им разрушава външните тоалетни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
https://youtube.com/watch?v=wekhe4TbUes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - Щом е така какво делаят русия в Украйне ? https://youtube.com/watch?v=wekhe4TbUes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007Зелкич, стига си разсмивал публиката. Най-големият износител на пшеница е Русия и тя няма нужда от жалките запаси на укрите. Това, че ти вярваш, че някой ще бяга със съдомиялна машина на гръб по бойното поле, си е лично твое отклонение, за което не мога да ти помогна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Като секне потокът от съдомиялни машини и перални от Украйна , и свършат кокошките от курниците , и вече нема зърно какво да товарят от силозите в Мариоупол , тогава ще я видим икономиката ... Нефелно крадливо племе ... Газчицата за ЕС продължава плавният си поход към пълната нула ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
Many of the truths that we cling to depend on our point of view. (Yoda) Много от истините, към които се придържаме, зависят от нашата гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още