IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната може да измъкне с по-лек икономически спад

Все още има множество рискове, а рецесията няма да спре паричното затягане на ЕЦБ, смятат икономисти

18:07 | 13.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на еврозоната може да изпадне в рецесия тази зима, докато инфлацията достига своя връх, но блокът може да не премине през дълбок спад, а през плитък такъв, ако потребителите са защитени от най-лошото от енергийната криза, смятат от Bloomberg Economics.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на региона може да се свие с 0,3% през четвъртото тримесечие и с 0,2% през първото на 2023 г., ако се предположи, че правителствата предложат подкрепа на домакинствата и бизнесите, както и ако разходите за природен газ намалеят догодина.

Има вероятност блокът да се върне към растежа през второто тримесечие.

Същевременно очакванията за инфлацията са тя да достигне 9,5% в последните три месеца на 2022 г., но пред тези прогнози има много променливи.

"Прогнозите ни предполагат, че много неща ще са наред тази зима", пишат икономистите, водени от Джейми Ръш. "Необичайно студено време, колебание за споделяне на ресурси, по-сериозните смущения във френското производство на електроенергия или рязък спад в доходността на държавните облигации, тъй като затягането на паричната политика продължава, всичко това може да насочи еврозоната към по-дълбок спад", предупреждават анализаторите.

Според тях инерцията, набрана от икономиката, рязко ще се забави заради множеството рискове, основен от които е войната в Украйна.

Въпреки това евентуалният спад няма да спре Европейската централна банка (ЕЦБ) от това да продължи с лихвените повишения. Според Bloomberg Economics през септември, когато е следващото заседание на регулатора, може да има още едно лихвено увеличение от 50 базисни пункта, а след него централните банкери ще минат към ходове от по 25 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
In a dark place we find ourselves, and a little more knowledge lights our way. (-Yoda-) На тъмно място се намираме и малко повече знания осветяват пътя ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Както казах - абсолютно нищо няма да се промени. Хората, които оцеляват с малко пари ще оцелеят пак. Тези с много пари ще ходят по почивки, ресторанти и молове както са си ходили и преди. 4 лв почти за max motion diesel - ами не съм спрял да зареждам / по 200 лв+ ми идва пълнене на резервоара, е и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto2
преди 1 година
Да се на дяваме на най-доброто, но е по-добре да сме подготвени и за най-лошото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Направо катаклизъм мила моя майно льо..95% от хората даже няма да забележат, че има рецесия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Естествено , че ще имаме плитка рецесия , ако въобще имаме ... Бъхтиме здраво за износ , вътрешното потребление си е ok! ... Коледната кампания ще си мине по ноти , Анемичната рецесия само по форумите ще я разнасят апокалиптиците и държателите на рассийски акции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още