IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците се подготвят за пътуване до Зимен хребет

Германското правителство апелира гражданите, общините и компаниите да пестят енергия в подготовка за зимата

18:50 | 13.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че поредните горещини обгръщат Стария континент, не всички негови жители усещат високите температури. Някои от тях и по-специално германците се подготвят за пътуване до Зимен хребет в следващите месеци, когато енергийната криза, предизвикана отчасти заради войната в Украйна, продължи да притиска домакинства и бизнеси.

Русия вече намали доставките на природен газ към страната с 80%, като заплаши да ги прекъсне изцяло. Почти половината от домакинствата в Германия използват природен газ като основен източник на отопление, а доскоро Русия имаше дял от 55% от вноса на газ на страната, пише Bloomberg.

Замяната на тези доставки с такива от други места в рамките на само няколко месеца е почти невъзможно, като се има предвид липсата на инфраструктура, като тръбопроводи и LNG терминали.

Това накара германците да се страхуват от измръзване през зимните месеци - някои магазини за техника вече отчитат, че разпродават електрическите си печки. "Имам усещане, че несъзнателно сме се насочили към катастрофа", каза Ламия Месари-Бекър, професор в University of Siegen в Западна Германия.

Германското правителство апелира гражданите, общините и компаниите да пестят енергия, а усилията в тази посока може да се видят в цялата страна.

Берлин намали нощното осветление на президентската резиденция, както и на сградата на парламента. Обсъжда се и дали да не бъдат намалени светлините по време на коледните базари, както и как да се поддържат сградите, като библиотеките, отворени и топли. Сенатът в Берлин иска да намали с поне 10% потреблението си на енергия.

Към момента обществото приема тези промени, като дори по-малките общини са започнали да спестяват енергия. Град Прицвалк с население от 9000 души, който се намира в провинциалната източна част на страната например инсталира улично осветление с LED лампи.

Германските компании също се опитват да помогнат. По-голямата част от природния газ в страната (37%) се използва за промишлени цени, а други 31% - за отопление на домакинствата. Германският автомобилен концерн Volkswagen например заяви, че ще използва възглищата за по-дълго време от планираното.

Според някои експерти обаче опитите за спестяване на енергията имат нужда се обърнат внимание върху области от енергийния преход, които са били пренебрегнати - като по-екологичните начини за снабдяване с топлина, например термопомпи.

Това пренебрегване "в момента ни вреди, защото броят на експертите, знаещи за него, е твърде малък и скритият потенциал е твърде неразбран от потенциалните потребители", смята Щефан Бютнер, икономист в Университета в Щутгарт. Според него въпреки че големите бизнеси са оптимизирали процесите си за ефективност, това не се отнася за много малки и средно големи компнаии. Тук, казва Бютнер, има натрупало се търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Стига сте пращали линейки и какао на Украйна - Путин уважава силните и се подиграва на нерешителните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още