IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай неочаквано понижи основните лихви по заемите

Изненадващото решение бе взето след разочароващи данни за икономиката

10:59 | 15.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската централна банка намали изненадващо основните лихвени проценти по заемите в понеделник, за да съживи търсенето, след като стана ясно, че икономиката на страната неочаквано се е забавила през юли, съобщи Ройтерс. Активността на фабриките и търговията на дребно са притиснати от политиката на Пекин за нулево разпространение на COVID и кризата на пазара на имоти в страната. 

Новите данни очертават мрачна картина - втората по големина икономика в света не успява да се отърси от удара по растежа през тримесечието до края на юни вследствие на строгите ограничения заради COVID, което накара някои икономисти да понижат своите прогнози.

Промишленото производство е нараснало с 3,8% през юли спрямо година по-рано, отчита Националното статистическо бюро, по-слабо от увеличението от 3,9% през юни и очаквания от анализаторите ръст от 4,6%. 

Продажбите на дребно, които се завърнаха към растеж през юни, са се повишили с 2,7% през юли спрямо година по-рано при прогнози за 5,0% и растежа от 3,1% през предходния месец.

"Данните за юли предполагат, че възстановяването след Covid блокадите е изгубило сила, тъй като еднократният тласък от повторното отваряне на икономиката изчезна, а бойкотите на ипотеките предизвикаха ново влошаване в сектора на имотите", коментира Джулиан Евънс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics.

"Китайската народна банка вече отговаря на тези насрещни ветрове, като засилва подкрепата... Но тъй като кредитният растеж реагира по-слабо на разхлабването на политиката, отколкото в миналото, това вероятно няма да е достатъчно, за да предотврати по-нататъшна икономическа слабост."

След публикуването на данните местните акции заличиха по-ранното поскъпване, а юанът отслабна до едноседмично дъно спрямо долара. Австралийският долар и новозеландският долар отстъпиха от последните си двумесечни върхове.

Икономиката на Китай избегна на косъм свиването през юнското тримесечие, след като беше затруднена от блокирането на търговския център Шанхай, задълбочаващия се спад на пазара на недвижими имоти и упорито ниските потребителски разходи. Все още има рискове, тъй като много китайски градове, включително производствени центрове и популярни туристически дестинации, наложиха ограничителни мерки през юли заради новооткрити огнища на омикрон варианта на коронавируса. 

Имотният сектор, който беше допълнително разтърсен от бойкота на ипотеките, се влоши през юли. Инвестициите в имоти се сринаха с 12,3% през месеца, най-бързия темп тази година, докато спадът при новите продажби се задълбочи до 28,9%. 

Ни Уен, базиран в Шанхай икономист в Hwabao Trust, понижи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие с 1 процентен пункт до 4-4,5% след по-слабите от очакваното данни. "Сега изглежда все по-предизвикателно дори да постигнем ръст от 5-5,5% през втората половина."

За да подкрепи растежа, в понеделник централната банка понижи лихвените проценти по кредитирането за втори път тази година. Банката се опитва да балансира между необходимостта от укрепване на крехкото възстановяване и изкореняването на новите COVID огнища. В резултат на това се очаква икономиката да не успее да постигне официалната си цел за растеж тази година - определена на около 5,5% - за първи път от 2015 г. насам. 

Същевременно се очертава мрачна картина и при активността на китайските фабрики.

Производители на различни стоки в страната - от коледна украса до дрехи и палатки казват, че поръчките от чуждестранни клиенти намаляват. Някои прогнозират, че най-доброто, към което могат да се стремят, е запазване на търсенето спрямо миналата година, сочи анкета на Bloomberg сред китайски мениджъри по износа.

"Моментните снимки" от фабрики в ключови китайски центрове показват, че домакинствата по света, които вече затягат коланите си, за да се справят с бързото нарастване на разходите за живот, може да са предпазливи за по-дълго време. Така предупрежденията за потенциална глобална рецесия се засилват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още