IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Трябва да се намерят достатъчно надеждни източници за доставка на горива

Средната работна заплата не може да покрие ръста на инфлацията, посочи Христина Христова, а Григор Сарийски потвърди, че няма реформа за определянето ѝ

12:40 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

В България имаме инфлация около 17% и продължава да нараства. Причината е, че имаме скъпи горива и всичко по веригата се оскъпява. Трябва да се намерят достатъчно надеждни източници за доставка на горива. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Той не спести критиката си към предишното правителство, че не е сключило дългосрочни договори. "Веднъж ще платим алтернативните доставки на газ, а на второ място може да платим и за този газ, който не сме използвали", предупреди Сарийски относно договора ни с "Газпром".

Според него цената на природния газ ще расте, а има рекордно ниска запълняемост на газохранилището, което се отнася и за голяма част от страните в ЕС, където също има недостатъчна запълняемост. „Търсенето на газ тепърва ще нараства и цените до момента ще бъдат на базата за един допълнителен отскок. Цената за потребителите на дребно тепърва ще се увеличава“, прогнозира доц. Сарийски.

Бившият социален министър Христина Христова коментира, че заради повишената инфлация от високите цени на горивата и храните хората обедняват. „Няма покритие на ръста на инфлацията и ни очаква тежка зима“, е нейното мнение.

Христова напомни, че в България има традиционната помощ по програмата енергийни помощи за отопление, като изплащането на средствата по нея започва от днес. Тя отбеляза, че така и не се направи дефиниция за енергийна бедност, а се борави с левовата равностойност на еквивалента на 500 киловата електроенергия за домакинствата, като потребителите получават по 653 лева за пет месеца.

„Размерът на помощта беше увеличен преди месец с 20 лева на месец. Не съм убедена, че те ще стигнат при тази инфлация на енергоносителите", подчерта бившият социален министър. Христина Христова поясни, че считано от днес, 310 хиляди домакинства могат да получат такава помощ.

По думите ѝ средната работна заплата за второто тримесечие у нас е станала 1730 лева, което е повишение от 13% на годишна база. „Междувременно обаче тя не може да покрие ръста на инфлацията“, посочи Христова и потвърди, че не се постига консенсус между държавата и социалните партньори.

От думите на експерта от БАН стана ясно още, че в разходите за социална защита влизат и пенсиите, чието увеличаване е натоварило хазната. "Досега всички антиинфлационни мерки бяха харчени на калпак – бяха подпомагани тези, които нямат нужда, а за останалите парите бяха малко", констатира доц. Сарийски.

Христова е на мнение, че обещаното за октомври увеличение на пенсиите не се е случило по принципите на пенсионната система, а е административна намеса. "Много от хората ще останат излъгани в очакванията си. Около една трета от хората ще получат увеличение", смята тя.

Доц. Сарийски обобщи, че България е безнадеждно закъсняла при въвеждането на реформи за определянето на минималната работна заплата.

"Заплатите са разковничето за решаването на проблема с пенсиите, защото за да имате високи пенсии, ви трябва достатъчен брой осигурени лица, които да внасят достатъчни приходи. Ние нямаме нито един от тези компоненти", заключи икономистът.

Какво направиха унгарците, за да осигурят по-евтин газ за зимата? Започва ли да се увеличава недостигът на пари в хазната и губят ли се пари, което ще наложи тегленето на нов държавен дълг за покриване на дефицита? Показва ли намалението на средния осигурителен доход през юни спрямо май за увеличение на дела на сивата икономика на България?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
При мизерни заплати какви приходи ще постъпват в бюджета, та да подкрепят пенсионните фондове? Ами мижави, какво друго да чакаме. А редуцирането на "излишното" население с пландемията лошо ли беше? Доста разтовари пенсионните фондове. Сега трябват още 3-4 ваксинирания и ще има излишъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още