IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът все още страда от лошите икономически перспективи пред Великобритания

Очертаващият се нестабилен политически период ще се прибави към щетите за инвестициите от Brexit и Covid

08:01 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Слабата перспектива за растежа на Обединеното кралство тежи върху паунда през цялата година. Това означава, че британската валута не е видяла голяма полза от това, че Английската централна банка (АЦБ) започна своя цикъл на повишаване на лихвените проценти по-рано от много от колегите си от Г-10. Паундът спадна с около 10% спрямо долара и с малко под 1% спрямо еврото, пише за Financial Times Джейн Фоли, ръководител на валутните стратегии в Rabobank.

Учебниците по икономика казват, че по-високите лихви са в подкрепа на валутите. Въпреки това напоследък има ясни доказателства по целия свят, че тонът в изявленията на централните банки оказва ключово насочващо влияние върху валутните пазари, почти независимо от съобщенията за промени в лихвените проценти. Това, което има значение, са коментарите за икономическите перспективи.

И този тон от Обединеното кралство беше доста мрачен. През май паундът се срина след съобщението на АЦБ за повишаване на лихвите с 0,25 процентни пункта основно поради шока за пазара от успоредната ревизия надолу от централната банка на растежа на Обединеното кралство.

А в удивително откровено изявление от 4 август управителят на АЦБ Андрю Бейли предупреди, че британската икономика ще изпадне в 15-месечна рецесия през четвъртото тримесечие на тази година. В резултат на това паундът се понижи спрямо еврото, въпреки че приключи деня малко по-високо.

Тази мрачна перспектива е придружена от предупреждение от Комитета по паричната политика (MPC) на АЦБ, че ще продължи да повишава лихвите, за да ограничи инфлацията, която сега се очаква да достигне връх от около 13 процента. В Rabobank очакваме 1 процентен пункт допълнителни увеличения на лихвените проценти: 0,50 пункта през септември, 0,25 през ноември и 0,25 през декември.

Има голяма вероятност това затягане да бъде обърнато от втората половина на 2023 г. нататък, за да се повиши търсенето, ако проблемите, свързани с предлагането, които повишават инфлацията, бъдат решени. Но все пак настоящите предупреждения за растежа на Обединеното кралство идват в момент, когато инвеститорите оценяват състоянието на Великобритания след Brexit.

В доклад, публикуван през юни 2021 г., АЦБ заключава, че както Covid, така и Brexit са оказали голямо влияние върху бизнес инвестициите. Банката констатира, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС е увеличило несигурността и е понижило нивото на инвестициите с почти 25 процента през 2020-21 г., като ефектите са се натрупали постепенно след референдума за Brexit през 2016 г.

В реч през юли напускащият член на MPC Майкъл Сондърс заяви, че Brexit и Covid са намалили потенциала за растеж заради по-ниско предлагане на работна ръка, слаби инвестиции и, поради самото напускане на ЕС, чрез намалена отвореност на търговията.

Фактът, че лирата така и не успя да се възстанови до нивата, търгувани спрямо еврото преди референдума за Brexit, съответства на слабостта на инвестициите.

Обединеното кралство поддържа дефицит по текущата сметка с превес на вноса спрямо износа. Това не е предопределящ индикатор за слабост на валутата, но я излага на натиск надолу при определени обстоятелства.

Тъй като дефицитът по текущата сметка показва, че Обединеното кралство е нетен заемател от останалия свят, паундът вероятно ще се коригира до по-ниско ниво, ако фундаментът на страната не е привлекателен за чуждестранните спестители. Инвеститорите биха искали ясно лидерство, дефинирано от фискално благоразумие и от политики, предназначени да подобрят производителността и дългосрочния потенциал за растеж.

Несигурността е мощен възпиращ фактор за много инвеститори и изглежда, че правителството на Обединеното кралство не е направило достатъчно, за да убеди чуждестранните инвеститори в ползите от Brexit.

И двамата останали кандидати за ръководители на Консервативната партия (Лиз Тръс и Риши Сунак – бел. прев.) работиха в тясно сътрудничество с премиера в оставка Борис Джонсън и няма гаранции, че значително ще поправят икономическата несигурност и ще подобрят цялостната среда за инвеститорите.

Новият премиер също така може да има трудности да спечели широка подкрепа в страна, която е на прага на рецесия. Недостигът на работна ръка в Обединеното кралство, съчетан със скока на разходите за живот, вече предизвика стачни действия, а със задаващата се зимна криза с цените на енергията са възможни допълнителни вълнения. Това може да доведе до нестабилен период за политиката преди общите избори през 2024 г. - което би било още един негативен фактор за паунда.

Въпреки нашата негативна перспектива за лирата, много лоши новини вече са калкулирани. Еврото също е изправено пред силни насрещни ветрове. На фона на енергийната криза очакваме рецесия в еврозоната през зимата.

Това означава, че има възможност паундът да се задържи спрямо еврото през този зимен период, въпреки че очакваме той да загуби позиции в рамките на следващите 12 месеца, освен ако перспективите за инвеститорите не се подобрят рязко. Спрямо долара-убежище слабостта на британските икономически перспективи предполага риск от спад към 1,15 долара за паунд през следващите месеци от настоящите 1,21 долара - ниво, което за последно се поддържаше за кратко в началото на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още