IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се насочва към забавяне на икономиката заради войната в Украйна

Според допитвания на Bloomberg регионът се доближава до рецесия през второто полугодие

08:37 | 17.08.22 г.
Полша може да отчете първото си тримесечие с отрицателен растеж от началото на пандемията. Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg
Полша може да отчете първото си тримесечие с отрицателен растеж от началото на пандемията. Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

Икономиките от източната част на Европейския съюз вероятно ще покажат първи признаци на слабост след неочаквано силното начало на 2022 г., тъй като войната на Русия в Украйна създава затруднения за компаниите и нанася удар на потребителите, сочат допитвания на Bloomberg.

Очаква се годишният растеж да се е запазил в Полша, Румъния и Унгария от април до юни главно благодарение на ръста на потреблението с края на ограниченията заради пандемията. Но първите две икономики се очаква да се свият на тримесечна база, а за Унгария прогнозата е за рязко забавяне, показват допитванията.

Това може да е сигнал, че регионът се доближава до рецесия през второто полугодие. А предизвикателствата нарастват. Най-високата от десетилетия инфлация принуждава централните банки да свият търсенето, като повишават лихвите, енергийната криза, породена от непредвидимите доставки от Русия, води до ръст на разходите за комунални услуги, а голямата суша се очаква да нанесе удар на земеделието в региона. Очаква се икономическият растеж в Полша, Румъния и Унгария да се забави. Графика: Bloomberg LP Очаква се икономическият растеж в Полша, Румъния и Унгария да се забави. Графика: Bloomberg LP

„Всеки по-слаб индикатор ще засили опасенията от предстояща рецесия“, коментира Пьотър Белски, анализатор в Santander Bank Polska, базиран във Варшава.

За Полша това може да е първо тримесечие с отрицателен растеж от началото на пандемията от COVID-19 преди две години.

Унгария, от друга страна, вероятно ще избегне тримесечен спад, тъй като премиерът Виктор Орбан подкрепи потреблението преди да спечели изборите през април, когато държавата предприе щедри харчове, включително данъчни ваканции и таван върху цените на горивата.

Чехия, която обяви данни за брутния си вътрешен продукт в края на юли, неочаквано е избегнала свиване на икономиката на тримесечна база. БВП на страната е нараснал с 3,6% на годишна база и с 0,2% спрямо предходното тримесечие.

Но нарастващите затруднения вече започват да се проявяват. Цените на енергията в Европа нараснаха до нов рекорд в понеделник, а лихвите, които се повишиха от близо нула до най-високото си ниво от световната финансова криза, задушават търсенето на всичко – от жилища до почивки.

„Предвид комбинацията от много по-затегнати финансови условия и предизвикано от суровините свиване на доходите на домакинствата очакваме, че забавянето само е отложено, но не и избегнато“, коментира Кевин Дали, базиран в Лондон икономист в Goldman Sachs Group.

„Не сме толкова положителни за втората половина на годината“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още