IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ остават стабилни през юли

Икономистите прогнозираха, че продажбите ще се увеличат с 0,1%

16:47 | 17.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са останали без промяна през юли, след като намаляващите цени на бензина са натежали върху постъпленията на бензиностанциите. Потребителските разходи обаче явно се запазват стабилни, което може допълнително да смекчи страховете, че икономиката вече е в рецесия, съобщава Ройтерс.

Американското министерство на търговията обяви в сряда, че продажбите на дребно на месечна база остават без промяна през юли след низходяща корекция до ръст от 0,8% за юни. Ръстът на продажбите на дребно за шестия месец на годината по-рано бе обявен, че е 1,0%.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите ще се увеличат с 0,1%, а оценките варираха от спад от 0,3% до ръст от 0,9%. Продажбите на дребно включват основно стоки и не са коригирани спрямо инфлацията.

Месечните потребителски цени останаха без промяна през юли, тъй като цените на бензина се понижиха от рекордните върхове, забавяйки годишния темп на спада на инфлацията до 8,5% от 9,1% през юни.

Средната цена на бензина в страната е спаднала до 4,27 долара за галон (3,8 литра) през последната седмица на юли, след като удари рекорден връх от малко над 5 долара в средата на юни, сочат данни на автомобилната асоциация ААА.

Без автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги продажбите на дребно са се увеличили с 0,8% през юли на месечна база след ръст от 0,7% през юни.

Т.нар. основни продажби на дребно отговарят най-близо на компонента потребителски разходи от брутния вътрешен продукт. По-рано стана ясно, че те са нараснали с 0,8% през юни.

Основните продажби на дребно се задържат стабилни, тъй като разходите се пренасочват обратно към ресторанти, отдих и самолетни пътувания, докато американците се учат да живеят с пандемията от Covid-19.

Високата инфлация направи потребители по-чувствителни към цените, оставяйки търговците на дребно с излишен инвентар и принуждавайки ги да предлагат намаления. Веригата супермаркети Walmart във вторник заяви, че е изчистила по-голямата част от летния си сезонен инвентар, но все още трябва да намали запасите си от електроника, стоки за дома и дрехи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още