IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да забави темпа на покачване на лихвите, за да избегне прекомерно затягане на политиката

Протоколите на централната банка от юлската среща повтарят коментарите на Джером Пауъл относно преминаването към по-малки повишения на лихвените проценти

21:45 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл говори по време на пресконференция след юлската среща на Комисията по отворения пазар. Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл говори по време на пресконференция след юлската среща на Комисията по отворения пазар. Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Служители на Федералния резерв на САЩ са преценили по време на юлското заседание на централната банка, че в крайна сметка би било уместно да се забави темпа на повишаване на лихвите, като същевременно оценяват ефектите от своите действия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на протоколите от последната среща на комисията по отворения пазар от 26-27 юли.

„Тъй като позицията на паричната политика се затегна допълнително, вероятно ще бъде подходящо в даден момент да се забави темпа на повишаване на лихвените проценти, докато се оценяват ефектите от кумулативните корекции на политиката върху икономическата активност и инфлацията“, става ясно от документите.

Много от служителите на Фед отбелязват, че с оглед на постоянно променящия се характер на икономическата среда и наличието на дълги и разнообразни забавяния при ефекта на паричната политика върху икономиката, съществува риск Комисията да затегне позицията си с повече от необходимото за възстановяването на ценовата стабилност.

Служителите на централната банка повишиха основния лихвен процент със 75 базисни пункта (б.п.) през юли за втори пореден месец, като това е най-голямото единично затягане на политиката от началото на 80-те години на миналия век.

Въпреки това индексът S&P 500 се повиши с около 9% след юлското заседание. Служителите на Фед ще имат шанса да предложат нови виждания за перспективите по време на тяхната среща на 25-27 август в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Написаното в протокола повтаря казаното от гуверньора на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след срещата през юли. Неговите коментари предизвикаха ръст на фондовата борса, след като Пауъл предположи, че централната банка може да премине към по-малки повишения на лихвените проценти в бъдеще. Въпреки това той остави вратата отворена за друго „необичайно голямо“ увеличение на следващото заседание през септември, в зависимост от икономическите данни, които ще бъдат публикувани междувременно.

Доклад на Министерството на труда, публикуван на 5 август – който показа, че компаниите са добавили 528 000 служители през миналия месец, двойно повече от очакванията на икономистите – накара инвеститорите да заложат на трето поредно увеличение от 75 базисни пункта, когато Фед се срещне през септември.

На заседанието през юли „служителите прецениха, че има значителен риск, пред който е изправена Комисията - ускорената инфлация може да придобие устойчивост, ако обществеността започне да поставя под въпрос решимостта на Фед да коригира достатъчно позицията на политиката“.

Но отчетът за потребителските цени на Министерството на икономиката от 10 август показа, че те са се повишили с 8,5% през 12-те месеца до края на юли, което представлява спад от 9,1-процентния ръст през предишния месец. Това е най-високото инфлационно ниво от 1981 г. насам.

Данните за юли, показващи леко облекчение, стимулираха търговията на фондовата борса, като предишните залози за голямо увеличение на лихвите през септември бяха отменени и сега инвеститорите очакват ръст от 50 б.п. или 25 б.п. на основната лихва на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още