IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите за икономическия растеж на Китай стават все по-мрачни

Волатилният икономически растеж на Китай тази година показа, че инерцията на всяко възстановяване може бързо да бъде изтрита

17:54 | 24.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите стават все по-големи песимисти за перспективите пред китайската икономика за догодина, като очакват всяко възстановяне да бъде осеяно с трудности, на фона на продължаващата стратегия за нулев брой заразени с коронавирус и на вероятните прекъсвания, когато икономиката отново се отвори, пише Bloomberg.

От Nomura Holdings Inc. понижиха в петък своите прогнозия за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай за 2023 г. от 5,1% до 4,3%. По-рано през седмицата същото направиха и Goldman Sachs Group Inc., които са в очакване на ръст от 4,5% (предишните прогнози бяха за 5,3% повишение). Според Societe Generale SA икономическият растеж догодина ще падне под 5%.

Икономистите понижиха очакванията си за икономическия растеж на Китай през следващата година. Източник: Bloomberg L.P. Икономистите понижиха очакванията си за икономическия растеж на Китай през следващата година. Източник: Bloomberg L.P.

Медианните прогнози в най-скорошното проучване на медията са за ръст от 5,2% през 2023 г., докато преди това икономистите бяха в очакване на разширение от 5,2 на сто. Консенсусните прогнози за тази година също бяха понижени от 3,5% до 3,4%.

Волатилният икономически растеж на Китай тази година показа, че инерцията на всяко възстановяване може бързо да бъде изтрита, когато правителството затегне мерките, за да озапти разпространението на коронавируса и огнищата на новозаразени - някои от тези мерки включваха затваряния на големи градове, като Шанхай и Чънду.

Дори Пекин да разхлаби мерките, което някои икономисти очакват да се случи след март догодина, възможен ръст на новозаразените може да навреди на икономическата активност за известно време.

"Перспективите за следващата година изглеждат неясни", написаха икономисти от Nomura, включително Тин Лу, в своя бележка. Ако правителството реши да отвори икономиката след март, "потенциално високото ниво на новозаразени може да направи първоначалното отваряне доста бавно, болезнено и трудно".

От Goldman очакват Пекин да се придържа към строгите противоепидемични мерки поне до края на първото тримесечие на 2023 г.

Освен пандемията, проблемите с имотния сектор в страната продължават да натежават на растежа въпреки скорошните мерки на подкрепа от правителството. Ръстът на износа от последните няколко години започва да отслабва, рискът от изтичане на капитали нараства, докато Федералният резерв на САЩ продължава с покачването на лихвите, а световните енергийни доставки все още под риск.

"Скорошните събития предполагат, че импулсът на растежа отново е намалял от септември насред влошаващата се пандемична ситуация", каза Айдан Яо, старшни икономист в AXA Investment Managers. “На фона на Пекин, който все още се колебае да разхлабва (мерките) агресивно, понижихме прогнозите си за оставащите две тримесечия на тази година, с което очакваме растежът за 2022 г. да е 3% спрямо 3,6% преди", допълни Яо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 европа расте, а вие посторихте ли вътрешен *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
valentino29
преди 1 година
До: zelka007: А европата как е , расте ли!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Поднебесната кинкалерия глътна вода , с тази опусната от лабораториите й "кашлица" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още