IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С влошаването на перспективите пред световната икономика спасителните програми на МВФ достигат рекорд

Фондът е отпуснал заеми за 140 млрд. долара, докато повишаването на лихвите тласка нагоре разходите на страните за обслужване на дълга

19:41 | 25.09.22 г. 1
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Отпуснатите от МВФ кредити на икономически затруднени страни са достигали рекорден връх, докато световният кредитор от последна инстанция се бори с едновременни кризи, които тласнаха най-малко пет страни към спиране на плащанията. Очаква се още да ги последват, пише Financial Times.

Пандемията, нападението на Русия срещу Украйна и резкият ръст на лихвите в света принуждават десетки страни да търсят помощ от МВФ. Анализ на FT на данни от фонда показва, че в края на август обемът на отпуснатите заеми е възлизал на 140 млрд. долара в 44 отделни програми.

Цифрата, която се очаква да нарасне още в идните месеци, тъй като лихвите по кредитите се повишават, вече е по-висока от сумата на неизплатените кредити в края на 2020 и 2021 г., когато нивата достигнаха рекордни годишни върхове.

Експерти прогнозират, че още големи повишения на лихвите от големи централни банки ще тласне нагоре разходите за обслужване на кредитите в света и може да предизвикат тежка рецесия. Някои анализатори казват, че възможностите за кредитиране на МВФ скоро може да достигнат лимитите си, тъй като бедни страни, които са изключени от международните дългови пазари, са принудени да се обръщат към фонда за подкрепа.

Общите ангажименти на МВФ, включително договорени, но все още неизплатени заеми, вече възлизат на над 268 млрд. долара.

Кевин Галахър от Центъра за глобално развитие към Бостънския университет предупреждава, че „само толкова страни“ може да получат подкрепа от МВФ, „без да подкопаят счетоводния баланс на фонда“.

Галахър е съавтор на доклад, който тази седмица предупреди, че 55 от най-бедите страни в света са изправени пред плащания по дълговете си на стойност 436 млрд. долара между 2022 и 2028 г., като 61 млрд. долара са с падеж тази година и през 2023 г., а почти 70 млрд. долара – през 2024 г.

Фондът омаловажи притесненията. Общите му ангажименти „все още са малка част от почти 1 трлн. долара, които може да бъдат налични“, отбеляза Бикас Джоши, ръководител на отдела за стратегия, политика и прегледи на МВФ. „Сумата на кредитите расте пропорционално с рисковете пред страните, които се обръщат към нас за подкрепа“.

МВФ води преговори с редица страни по пакети за подкрепа, които ще увеличат общите му ангажименти още повече.

Замбия и Шри Ланка, които спряха плащания по време на пандемията заедно с Ливан, Русия и Суринам, преговарят за спасителни помощи с МВФ като част от усилията им за преструктуриране на дълговете. Гана, Египет и Тунис започват преговори за сходна подкрепа.

МВФ одобри спасителна помощ от 1,1 млрд. долара за Пакистан в края на август. Аржентина трябва да получи 3,9 млрд. долара в идните седмици като част от програмата за страната на стойност 41 млрд. долара.

Според правилата на МВФ страните членки обикновено може да получат подкрепа до 145% от квотата им във фонда, която е в относителен унисон с дела на всяка страна в световната икономика.

Това ще остави 370 млрд. долара за страни с ниски и средни доходи от общия капацитет за кредитиране на МВФ на стойност 940 млрд. долара.

Но този лимит често е надвишаван. Програмата за подкрепа на Аржентина, одобрена през март като преструктуриране на дългове от рекордната спасителна помощ на МВФ за страната от 50 млрд. долара през 2018 г., е равносилна на над десет пъти повече от квотата ѝ. Анализатори от Goldman Sachs очакват Египет да получи скоро пакет от 15 млрд. долара, равняващ се на близо шест пъти повече от квотата му.

МВФ добавя ограничени суми към капацитета си за кредитиране. Той традиционно кредитира от два основни инструмента – т. нар. обща сметка с ресурси и тръст за смекчаване на бедността и насърчаване на растежа, който кредитира при по-ниски лихви страни с по-ниски доходи на населението.

Той неотдавна създаде тръст за устойчивост, целящ да помага на страните да се справят със сеизмични промени като изменението на климата, който според Джоши получил ангажименти за финансиране на стойност 40 млрд. долара при цел от 45 млрд. долара.

Нов фонд за смекчаване на продоволствения шок, който цели да помогне на страните, пострадали от растящите разходи за храни, вероятно ще бъде одобрен от борда на МВФ преди годишното му заседание идния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
На тези страни им трябва образование, съответно икономически растеж, а не популизма, който се шири в цял свят и ОСОБЕНО силно в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още