IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на активността на японските фабрики се забави до 20-месечно дъно

Новите поръчки и продукцията намаляват за трети пореден месец през септември

11:18 | 26.09.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Растежът на бизнес активността на японските фабрики се забави до 20-месечно дъно през септември, когато фирмите са били изправени пред редица предизвикателства, в т.ч. устойчивия инфлационен натиск, влошаващия се икономически растеж в световен мащаб и продължаващото поевтиняване на японската йена, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank в производството е спаднал до 51 пункта през септември, след като през август се равнявал на 51,5 пункта. Това е било най-бавното разрастване на дейността от януари 2021 г., въпреки че показателят е останал над прага от 50 пункта, разделящ ръста от понижението.

PMI индексът за услугите е достигнал 51,9 пункта, връщайки се към територията на растеж, след като през август се равняваше на 49,5 пункта. Сходно движение се наблюдава и при общия PMI индекс, съчетаващ данните за производство и услуги, който се е покачил до 50,9 пункта. За сравнение - през август той бе на ниво от 49,4 пункта.

Причина за движението са намалелите нови поръчки и продукция, които са отчели спад за трети пореден месец, а намалението в поръчките е най-бързото от две години насам.

"Цялостният растеж остава потиснат, а инфлационният натиск и влошаващият се икономически растеж в световен мащаб натежават на активността както в производствения сектор, така и в този на услугите", каза Джо Хайес, старши икономист в S&P Global Market Intelligence.

Освен това нагласите на японските фабрики за предстоящата година са се влошили през септември, спадайки до петмесечно дъно, отчасти заради поевтиняващата йена и нарастващата разлика между паричната политика на Япония и на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още