IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте икономически чудеса на предрецесионния свят

Виетнам, Индонезия, Индия, Гърция, Португалия, Саудитска Арабия и Япония са победителите в тази трудна ситуация

18:04 | 28.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В мрачни периоди като този, когато коментаторите не виждат нищо друго освен проблеми в повечето страни, си струва да подчертаем малкото, които са изключение от преобладаващия песимизъм. Ето седем държави, които се открояват в свят, който върви към рецесия и по-висока инфлация: Виетнам, Индонезия, Индия, Гърция, Португалия, Саудитска Арабия и Япония, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

Те споделят някаква комбинация от относително силен растеж, умерена инфлация или силна възвръщаемост на фондовия пазар - в сравнение с други страни. По някакво очарователно съвпадение повечето от тях се противопоставят и на дълбоките пристрастия относно предполагаемите мрачни перспективи на определени държави, култури и системи.

Най-малко изненадващото име в моя списък е Виетнам, комунистически пример, който работи. Тъй като геополитическото напрежение с Китай нараства, западните фирми хеджират своите залози, като възприемат стратегията „Китай плюс едно“ – и често „допълнението“ е Виетнам. Инвестирайки сериозно в инфраструктурата, необходима за промишлена експортна сила, и отваряйки вратите си, икономиката на Виетнам расте с близо 7% - най-бързият темп в света.

Критиките срещу икономическите несгоди на мюсюлманските страни дълго време пренебрегваха най-населената - Индонезия. Богата на ресурси, тя се възползва от глобалния бум при цените на суровините, но с вътрешен пазар от 276 млн. души не е прекалено зависима от износа. Страната има необичайно нисък дълг в сравнение с други развиващи се икономики и необичайно стабилна валута през година, когато повечето валути падат рязко спрямо долара. Резултатът - благоприятна комбинация от 5-процентен растеж с по-малко от 5% инфлация, прави Индонезия ярък пример за икономически умел ислям.

Растежът на Индия винаги е облагодетелстван от ниската база, но така или иначе нейната икономика ще продължи да бъде една от най-бързо разрастващите се в света. Властите направиха достатъчно реформи, за да привлекат инвеститори, които, уплашени от регулаторните репресии в Китай, сега гравитират към втората по големина развиваща се икономика. Новите инвестиции в цифрови услуги и промишленост дават плодове, като огромният вътрешен пазар предпазва Индия от глобалната рецесия.

Някои от страните в основата на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие сега са в режим на съживяване. Гърция и Португалия намалиха бюджетния си дефицит с повече от 50 на сто и са по-малко изложени от по-голямата част от Европа на шоковете в доставките на газ, идващи от Русия.

Гърция получава тласък от възстановяването на чуждестранните инвестиции, както и на туризма, който Covid сви от 20 на 15 процента от нейния брутен вътрешен продукт. По-малко от 10% от банковите заеми са лоши, спрямо 50% по време на кризата. С растеж от над 4% и бързо спадаща инфлация Гърция се радва на едно от най-силните възстановявания в региона.

Португалия е в подобна ситуация. Тя разумно инвестира средствата за подкрепа от ЕС и реформира една от най-щедрите пенсионни системи на континента, докато специалната й „златна виза“ привлича вълна от нови богати имигранти. Може би неслучайно най-добре представящият се фондов пазар в развития свят тази година е лисабонският.

Саудитска Арабия пък е начело на държавите от Персийския залив, които търсят диверсификация отвъд петрола. Реформите, включително разхлабването на ограниченията за жените, работниците, туристите и нощния живот, помогнаха за увеличаване на прогнозирания растеж до близо 6% през следващите две години.

Режимът инвестира петролни пари в инфраструктура, включително в 10 умни града, които обещават футуристична версия на градския живот без автомобили. Въпреки че е остро критикувано заради политически репресии и длъжник откъм граждански права, кралството разширява икономическите свободи и поставя тази петродържава в челните редици на зеленото градско развитие.

Най-изненадващата страна в списъка е Япония, където растежът всъщност се ускорява. След като беше преследвана от дефлация в продължение на години, сега Япония печели от завръщането на инфлацията - вече е малко над 2 процента. Корпоративната култура повишава маржовете на печалбата. Разходите за труд сега са по-ниски, отколкото в Китай. Евтината йена стимулира износа и може да съживи пазара, тъй като късното вдигане на Covid ограниченията привлича обратно туристите.

Всяка от тези икономики може, разбира се, да се олюлее, отклонена от завой в лидерството, политиката или поради самодоволство. Но тези страни вече са сред най-добре представящите се фондови пазари тази година. На фона на основателното безпокойство относно глобалните перспективи се очертава нов набор от победители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Allua
преди 1 година
According to the general definitiontwo consecutive quarters of negative gross domestic product (GDP)the U.S. entered a recession in the summer of 2022. The organization that defines U.S. business cycles, the National Bureau of Economic Research (NBER), takes a different view.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още