IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: ЕЦБ може да не е приключила с ястребовите ходове

На всяко от оставащите си заседания за годината банката може да повиши лихвите с по 75 базисни пункта

11:41 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да не е приключила с ястребовите* си ходове и да повишава лихвите с по 75 базисни пункта (б.п.) през октомври и през декември, прогнозират от Goldman Sachs Group Inc, пише Bloomberg.

Предишните очаквания на икономистите, водени от Яри Стен, бяха за повишение от половин процентен пункт през декември, но "ние смятаме, че ускоряващата се инфлация през четвъртото тримесечие ще затрудни забавянето на темпа на затягане", пишат експертите в своя бележка.

Инфлацията в еврозоната достигна най-високото си ниво от създаването на еврото насам. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната достигна най-високото си ниво от създаването на еврото насам. Източник: Bloomberg L.P.

След това от Goldman прогнозират увеличение от 50 б.п. през февруари - двойно по-високо спрямо предходните прогнози - "докато (паричната) политика става по-ограчинаваща, инфлацията се стабилизира и стане ясно, че еврозоната е в рецесия", казват икономистите.

"Обновените ни прогнози повишават крайната лихва до 2,75%, което видимо ще отведе паричната политика на по-ограничаваща територия".

Трейдърите се подготвят за по-агресивни ходове от европейския регулатор - данните от суаповете, свързани с датите на заседанията за паричната политика на ЕЦБ, показаха миналата седмица, че паричните пазари са завишили очакванията си до общо парично затягане от 225 б.п. до юни 2023 г. Дотогава се очаква лихвата по депозитите да достигне равнище от 3%. В момента тя се равнява на 0,75%.

През септември ЕЦБ повиши лихвите с безпрецедентните 75 б.п. - ако се изключи техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още