IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да заеме 200 млрд. евро, за да се справи със скока на цената на газа

„Цените трябва да паднат. За да постигнем тази цел, отваряме голям чадър", коментира канцлерът Олаф Шолц

21:01 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия се готви да заеме до 200 млрд. евро, за да финансира план за ограничаване на въздействието на растящите енергийни разходи върху икономиката си - най-голямата в Европа. Този ход рискува да запази потреблението в страната високо на фона на задаващ се недостиг тази зима, пише Bloomberg.

Администрацията на канцлера Олаф Шолц ще преразпредели фонд, създаден, за да помогне за компенсиране на въздействието на пандемията от коронавирус, и ще го подсили с допълнителни средства, за да постави таван на цените на природния газ. Правителството работи и върху мерки за ограничаване на разходите за електроенергия. 

„Цените трябва да паднат“, каза Шолц на пресконференция в Берлин. „За да постигнем тази цел, отваряме голям чадър.“

Германия е особено уязвима от скока на разходите за енергоносителите, предизвикан от войната в Украйна поради силната си зависимост от вноса на руски газ. По-високите цени карат компаниите да ограничават производството и намаляват покупателната способност на потребителите, но ограничаването на цените може да поддържа търсенето високо.

Мрежовият регулатор на страната по-рано предупреди, че домакинствата и компаниите са използвали твърде много газ през последната седмица, тъй като температурите спаднаха, и предупреди, че са необходими спестявания от поне 20%, за да се предотврати недостигът на гориво тази зима.

Поради енергийната криза германската икономика вероятно ще се свие с 0,4% през следващата година, прогнозираха четири от водещите изследователски институти в страната по-рано в четвъртък, намалявайки оценката си от април за ръст от 3,1%. 

Правителството ще използва своя т. нар. Фонд за икономическа стабилизация, който не е част от редовния федерален бюджет, за да компенсира нарастващите разходи, след като Русия намали доставките на газ в отговор на санкциите заради нейната инвазия в Украйна. 

Експертна група сега ще изработи подробностите за тавана на цените, каза Шолц.

Този ход е политически компромис, след като спорната газова такса върху потребителите се провали поради опасения, че е твърде широко дефинирана и може да създаде юридически проблеми, след като правителството предприе стъпки за национализиране на Uniper SE, най-големия доставчик на руски газ в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още