IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елеонора Негулова: Липсата на редовно правителство спира парите към бизнеса

Трябва да се търсят варианти за подкрепа на малкия бизнес в посока на заетостта, като се използват всички налични публични ресурси, съветва експертът

13:36 | 03.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ако не се състави редовно правителство след предсрочните избори, продължаваме да сме в ситуация, в която никой в страната не е наясно с близкото бъдеще. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. По думите ú липсата на редовно правителство забавя много процеси, свързани с междуведомствената координация на всички ведомства, които имат пари и могат да ги насочат към малкия бизнес.

Негулова съветва редовното правителство да покаже програма за четири години, „за да може всеки да се ориентира какво може да направи със собствени сили, дали има вариант и как да се подготви да ползва публичен ресурс“.

Тя даде пример с проекта за мрежа от центрове за подкрепа на малкия бизнес, при който няма развитие. „Предишното правителство "не успя да разбере смисъла от нея", каза председателят  на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

 „Очакванията на бизнеса са, че ще може да се възползва за инвестиции във ВЕИ, енергийна ефективност, но в средносрочен план нямаме никаква идея какво да планираме в своите инвестиционни намерения, посочи тя.

Негулова посочи предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът. „Много от компонентите в ценообразуването на стоките и услугите непрекъснато се променят, като в отделни сфери има и свиване на пазара и отпадане на малки компании“, напомни тя.

Според нея повишаването на цените на тока, природния газ и други суровини директно увеличават цените за крайния потребител и затова трябва да се търсят варианти за подкрепа на малкия бизнес в посока на заетостта, като се използват всички налични публични ресурси.

За Негулова растящата инфлация, цените на енергоносителите, работните заплати и намалените обороти са сред "лавината от фактори", които застрашават малкия бизнес, особено в селските райони.

"В различните икономически сектори положението е различно, но всички са разтревожени, защото не е възможно да планират дори краткосрочно... Очакват се фалити и те вече започнаха в някои сфери. Част от фирмите, които са ориентирани за износ и са жизнеспособни, успяват да запазят позиции. Тези, които в кризата натрупаха по-добри обороти и пазарни позиции, също са добре, но много фирми от традиционните за българската икономика бизнеси изпитват много сериозни затруднения и трябва да получат подкрепа, за да не затворят", настоява Негулова.

По думите ѝ бизнесът разчита до голяма степен на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, за които са нужни да бъдат гласувани закони от работещо Народно събрание.

"За разлика от политиците бизнесът не е на мандатен принцип и всеки ден трябва да отстояваме нашите позиции на пазара. Много колеги чакат с надежда, че ще има правителство, за да може да прогнозират как ще мине тежкия сезон, за който не всички са успели да се подготвят, а тези които са – не знаят какви промени да очакват", посочи експертът.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още