IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария неочаквано се забави до 3,3% през септември

Основен фактор за забавянето е по-слабото покачване на разходите за енергия

14:47 | 03.10.22 г.
Търговска улица в Цюрих, Швейцария. Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Търговска улица в Цюрих, Швейцария. Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Инфлацията в Швейцария неочаквано се е забавила през септември поради по-слабото покачване на разходите за енергия, противопоставяйки се тенденцията към покачване на цените в цяла Европа. 

Потребителските цени в Швейцария са се повишили с 3,3% спрямо година по-рано, показват данни на Федералната статистическа служба, публикувани в понеделник и цитирани от Bloomberg. Макар и ръстът да е доста по-слаб от очакваното от икономистите повишение от 3,6%, равнището на инфлацията все пак надхвърля целта на швейцарската централна банка SNB за 2% за осми месец. Основната инфлация, която изключва волатилните елементи, е достигнала 2%.

Инфлацията в Швейцария се забавя през септември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Швейцария се забавя през септември. Графика: Bloomberg

Според хармонизирания индекс на Европейския съюз инфлацията в Швейцария е била 3,2% през миналия месец в сравнение с 10% в еврозоната, което е първата двуцифрена стойност за показателя на блока с единна валута в историята му. 

Междувременно показателят за производствената активност в Швейцария неочаквано се е повишил. Индексът на мениджърите по покупки на procure.ch е достигнал 57,1 пункта през септември спрямо 56,4 пункта през август, спирайки спада си, съобщи Credit Suisse в понеделник. Икономистите очакваха допълнително понижение до 54,6 пункта.

„Производството се е увеличило, книгите с поръчки остават пълни и предприятията продължават да увеличават работната си сила“, пише главният икономист на Credit Suisse за Швейцария Клод Маурер. „Повишените цени на енергията са голямо предизвикателство.“ 

Почти една трета от анкетираните производители се притесняват от прекъсване на производството през следващите шест месеца поради високите цени на енергията, като 36% от тях предвиждат риск от работа на непълно работно време. Около 60% от компаниите съобщават за увеличение на изкупните цени през септември, сочи проучването, което показва, че те отново се покачват по-мащабно.

Повишаването на потребителските цени в други европейски страни е основната причина за силната инфлация в Швейцария. Според скорошен доклад на централната банка цените на вноса през август са се увеличили с 8,6% спрямо година по-рано. 

Въпреки това решението на швейцарската централна банка да позволи на местната валута да поскъпне поддържа инфлацията много по-ниска, отколкото другаде в региона. За да се бори с ръста на цените, SNB увеличи лихвените проценти със 125 базисни пункта от юни насам и е възможно ново повишение на следващата планирана среща през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още