IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавските икономики чакат рецесията с "отворени очи"

Не се очаква срив на пазара за недвижими имоти в Швеция, прогнозират от Danske Bank

13:44 | 04.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Чакаме рецесията с "отворени очи", пише в прогноза на Danske Bank за развитието на държавите от Скандинавския полуостров, цитирана от Bloomberg. Регионът е изправен пред същите предизвикателства, както и останалата част от Европа заради растящата инфлация и високите лихви, които могат да се задълбочат, ако енергийните цени се продължават да се увеличават, пишат анализаторите.

Шведските домакинства и бизнес изпитват "токсичен коктейл" от икономически шокове след слабото полугодие за икономиката. Ефектът от намаляването на реалните доходи в страната се подсилва от видимо по-високите лихвени проценти и ръста на цените на енергоресурсите.

В същото време от Danske актуализират прогнозата си за ръст на шведската икономика от 1,1% до 2,4% през 2022 година. За сметка на това обаче през 2023 година ще има свиване до 1,2% спрямо ръст от 1,6% в предходната си прогноза.

Като цяло единствено Норвегия има шанс да изегне спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. От прогнозата на банката е видно, че ръстът ще се забави до 0,9% спрямо 1,6% в предишните очаквания, но през тази година норвежката икономика ще отчете ръст от 2,8% спрямо предишните прогнози за ръст от 3,6 на сто.

И за двете страни растящите лихви са от съществено значение, защото домакинствата имат повече кредити спрямо останалите държави в региона.

По отношение на пазара на недвижими имоти в Швеция Danske не очаква срив, но цените ще намалеят с 10% и ще се върнат до нивата от лятото на 2020 г.

Що се отнася до Финландия и Дания прогнозите са за умерено свиване на икономиките през 2023 година - до 0,2% спрямо ръст от 1,6% в предходната година за Финландия и до 0,6% спрямо прогнозата за ръст от 0,7% за Дания. През тази година финландската икономика ще се развие малко по-бързо от очакваното - до 2% спрямо 1,5%, а за датската ръстът е по-ограничен от очакваното - 3% спрямо 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още