IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора по ръст на цените на производител в ЕС за август

Цените в страната ни нарастват с 12,5% на месечна и с 68,3% на годишна база, като за ЕС увеличението е съответно 4,9% и 43 на сто

13:48 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България се нарежда на второ място на месечна база и на трето място на годишна база в рамките на Европейския съюз (ЕС) по ръст на цените на производител в промишлеността през август, сочат данни на Евростат, статистическата служба на блока.

През август цените в страната ни нарастват с 12,5% спрямо юли и с 68,3% спрямо август 2021 г.

На месечна база страната ни е изпреварена единствено от Ирландия, която отчита увеличение от 28,4%. Унгария е трета с 10,6-процентен ръст. Единственото понижение на цените на производител през август спрямо юли се наблюдава в Люксембург (-1,8%), Португалия (-0,6%) и Чехия (-0,1%).

На годишна база България е изпреварена от Ирландия (+97,4%) и Румъния (+70,9%).

Цени на производител през август – еврозона и ЕС. Източник: Евростат Цени на производител през август – еврозона и ЕС. Източник: Евростат

Общи данни на месечна база

През август цените на производител в промишлеността нарастват с 5% в еврозоната и с 4,9 на сто в ЕС спрямо юли, изчислява Евростат. През юли цените на производител в сектора на промишлеността нараснаха с 4% за еврозоната и с 3,7% в ЕС.

Цените в еврозоната се увеличават през август спрямо юли с 11,8% в енергетиката, с 0,8% при нетрайните потребителски стоки, с 0,4% при капиталовите стоки, с 0,3% при дълготрайните потребителски стоки и с 0,1% при междинните стоки. Цените в цялата промишленост без енергетиката нарастват с 0,3 на сто на месечна база.

Цени на производител в еврозоната и ЕС по сектори (месечна база). Източник: Евростат Цени на производител в еврозоната и ЕС по сектори (месечна база). Източник: Евростат

Общо за ЕС промишлените цени на производител се увеличават с 11,9% в енергийния сектор, с 0,9% при нетрайните потребителски стоки, с 0,3% при капиталовите стоки и дълготрайните потребителски стоки и с 0,1% при междинните стоки. Цените в цялата промишленост без енергетиката се повишават като при еврозоната - с 0,3%.

Общи данни на годишна база

През август 2022 г. спрямо август 2021 г. цените на производител в промишлеността се увеличават с 43,3% в еврозоната и с 43% в ЕС.

Цените в еврозоната се повишават на годишна база със 116,8% в енергетиката, с 19,9% при междинните стоки, с 14,4% при недълготрайните потребителски стоки, с 9,8% при дълготрайните потребителски стоки и със 7,8% при капиталовите стоки. Цените в цялата промишленост без енергетиката нарастват с 14,5%.

Цени на производител сред страните членки на ЕС и еврозоната (месечна база). Източник: Евростат Цени на производител сред страните членки на ЕС и еврозоната (месечна база). Източник: Евростат

В ЕС производствените цени в промишлеността отчитат ръст от 115,4% в енергийния сектор, с 20,1% при междинните стоки, с 15,6% при нетрайните потребителски стоки, с 10,2% при дълготрайните потребителски стоки и с 8,1% при капиталовите стоки.

Цените в цялата промишленост без енергетиката се повишават с 15,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още