IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността при логистиката в САЩ нараства за първи път от март насам

Запасяването остава тенденция при световните вериги на доставка

17:10 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността във веригата на доставки в САЩ се повишава през септември за първи път от март насам, подкрепена от увеличените запаси, въпреки че транспортните разходи спадат за шести пореден месец, съобщава Bloomberg.

Индексът на логистичните мениджъри се е увеличил до 61,4 пункта през септември спрямо 59,7 пункта месец по-рано. Ниво от 50 пункта представлява разликата между свиването и разширяването, като през по-голяма част от последните години показателят се движи над равнище от 70 пункта, тъй като пандемията от коронавирус наруши баланса между търсенето и предлагането.

„Транспортът продължава да спада, докато складирането се движи със същия главоломен темп, който наблюдаваме през по-голямата част от периода на възстановяване след пандемията“, се посочва в доклада. „Голяма част от това объркване може да се отдаде на високите нива на запаси, които продължават да се наблюдава в глобалните вериги на доставки“, се казва още.

Разходите по складиране остават високи, докато тези за транспорт се понижават. Източник: Bloomberg Разходите по складиране остават високи, докато тези за транспорт се понижават. Източник: Bloomberg

Подкомпонентите на индекса – показателите за оползотворяване, капацитет и разходи за транспорт, складиране и запаси – се движат в различни посоки. При транспорта капацитетът се повишава до 71,8 пункта, записвайки почти 50 пункта ръст спрямо дните на ограничена доставки преди две години. Въпреки това цените остават под 50 пункта за трети пореден месец, предоставяйки още доказателства на превозвачите за промените, които се наблюдават – че пазарната сила се измества обратно към изпращачите.

При суровинните запаси нивата и разходите растат. „По-високият от обичайното ръст на запасите може да отразява ранните усилия за подготовка за празничния сезон в случай на забавяне на производството или доставката“, се посочва в доклада.

По отношение на складирането, капацитетът остава под 50 пункта, докато оползотворяването на пространството се увеличава – комбинация, която вещае мрачно време за компаниите, които се надяват складовите разходи да намалеят скоро спрямо сегашните високи нива. „Дори да се появи някакво складово пространство, респондентите са песимисти, че то ще бъде достатъчно, за да се намали значителния натиск от ръста при цените“, става ясно от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още