IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Европейските банки са твърде оптимистични към макроикономическите рискове

Банките трябва да са изключително предпазливи към провизиите и капиталовото си планиране, смята Андреа Енрия

22:30 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските банки не приемат достатъчно сериозно задаващите се икономически рискове, тъй като се радват на ползата за приходите им от по-високите лихвени проценти, смята ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Bloomberg.

Има „известно нежелание от страна на банките да участват сериозно в разговорите за наблюдението“ на икономическите рискове, отбелязва председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия в предварително подготвено изказване във Виена. Такова поведение е неприемливо, защото „руското нашествие в Украйна се развива в трайно и пълномащабно макроикономическо сътресение“, което изисква надзорниците „да проявяват крайна предпазливост“, допълва Енрия.

Той призовава банките „да не не осланят сляпо на изключително ниските проценти на спрени плащания в последните две години“ при капиталовото си планиране.

Редица европейски кредитори, включително UniCredit и Commerzbank, публикуваха оптимистични прогнози за печалбите тази година, тъй като повишаването на лихвите от централните банки увеличава приходите им. Много от тях също така запазиха непроменени прогнозите си за загуба на кредити, въпреки че ширещата се инфлация и влошаването на енергийната криза застрашават да извадят фирми от бизнеса и да затруднят изключително потребителите да плащат сметките си.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос също използва по-рано днес фразата „крайна предпазливост“ по отношение на провизиите и капиталовото планиране, като заяви, че централната банка няма да одобри големи плащания на инвеститори в настоящата среда.

Енрия обаче призна, че авторитетът на ЕЦБ е бил подкопан от предишни предупреждения за рискове, които така и не са се сбъднали, като очакваното увеличаване на спрените плащания след началото на COVID пандемията, предотвратено до голяма степен от държавната помощ. В началото на 2020 г. регулаторът призова банките да заделят огромни провизии заради наложените от пандемията блокади, което попречи на печалбите им същата година. Той също така прие забрана за дивидентите, която се оказа вредна за оценките на банките.

„Нашите оценки за възможно повишаване на лошите заеми се оказаха, връщайки се назад, най-малкото твърде песимистични“, коментира Енрия. „Може да имаме същата съдба като момчето, което извика вълка в баснята на Езоп, и банките може все повече да не се съобразят с призивите на регулатора им за предпазливост, отхвърляйки ги като неоправдан консерватизъм“, допълва той.

Въпреки това Енрия повтаря предишни предупреждения за рисковете, създавани от бизнеса с кредитирането към задлъжнелите компании – практика, която редица банки разшириха в последните години. Централната банка заяви, че ще наложи по-високи капиталови изисквания на кредиторите, които не се съобразяват с тези рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още