IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

47 години след основаването Рей Далио се отказва от контрола в Bridgewater

В продължение на много години той имаше последната дума във фирмата. Сега неговите наследници поемат ръководството на най-големия хедж фонд  

08:28 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Рей Далио. Снимка: Bloomberg LP
Рей Далио. Снимка: Bloomberg LP

Рей Далио е един от най-известните инвеститори на Wall Street. През 1975 г. той основава хедж фонда Bridgewater, който през годините се разраства и се превръща в най-големия хедж фонд в света. Във вторник компанията от Уестпорт в американския щат Кънектикът обяви, че 73-годишният Далио се е отказал от контрола върху фирмата си.

Ходът се подготвяше отдавна. Далио, който напоследък заемаше длъжността ръководител на съинвестициите и съпредседател на борда на директорите, преструктурира борда и прехвърли акциите си и правата си на глас на новия управленски екип. В бъдеще той ще продължи да участва в управителния съвет като редови член и ще бъде наставник на своите инвестиционни ръководители.

Това обаче не пречи на инвеститора звезда да продължава да споделя инвестиционните си възгледи. Неотдавнашните сътресения на пазарите доведоха до значителна промяна в мисленето на Далио.

От години той пропагандира, че според него парите в брой са лоша инвестиция. „Кешът е боклук" - това беше неговата мантра. Само преди две седмици той отново подчерта това по време на конференция на финансовата информационна компания Marketwatch.

След това, в понеделник, настъпи обрат. Фактите са се променили, обяви Далио в Twitter. С оглед на повишените лихвени проценти той вече е неутрален по отношение на парите в брой. Не ги счита за нито особено добри, нито особено лоши. 

Далио, чието състояние се оценява на около 19 млрд. долара, от години се занимава с благотворителна дейност чрез семейната си фондация Dalio Philanthropies. Bridgewater занапред ще се ръководи от дългогодишните служители Марк Бертолини и Нир Бар Деа. Съинвестиционни директори ще са Грег Йенсен и Боб Принс.

Малко история

Далио е бивш търговец на суровини и брокер, когато основава Bridgewater в своя двустаен апартамент в Ню Йорк през 1975 г. Благодарение на отличните си резултати през 2000-те години фирмата натрупва активи за десетки милиарди долари и привлича за клиенти много от най-големите институции. 

Bridgewater, базирана в Уестпорт, Кънектикът, става толкова известна със своята секретност и иконоборство, че е сравнявана с култ. 

Фондът със сигурност е необичайно място, коментира Bloomberg. Далио е искал да създаде "идейна меритокрация" и е вярвал, че най-добрият начин да я постигне е чрез "радикална истинност и радикална прозрачност". Насърчавал е откритото несъгласие, така наречените бейзболни карти оценяват служителите по качества като достоверност, а срещите се записват. 

Когато преди повече от десетилетие Далио реши да даде ход на процеса по наследяването на Bridgewater, „аз просто ръководех нещата", спомня си той. "Нямахме управителен съвет или дори представа за това как се установява добро управление“. 

Оказа се, че това е много по-трудно, отколкото е очаквал. През следващото десетилетие седем различни хора по различно време заемат длъжността единствен или съизпълнителен директор.

Едва през изминалата година новите редици на ръководството и управлението на Bridgewater най-накрая се сближиха. През декември фирмата оповести състава на управителния си съвет. А през януари, когато Дейвид Маккормик подаде оставка, за да заеме място в Сената на САЩ, тя назначи Бар Деа и Марк Бертолини за негови наследници като съизпълнителни директори.

„Беше предизвикателство по пътя, защото Рей имаше силни възгледи за това как трябва да се случват нещата", каза Грег Йенсен, който се присъедини към Bridgewater като стажант през 1996 г., в началото на 2010 г. беше главен изпълнителен директор, а сега е съизпълнителен директор заедно с Боб Принс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още