IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на САЩ задмина 31 трлн. долара за пръв път в историята

САЩ се впуснаха във взимане на заеми по време на пандемията с Covid-19, за да подпомогне икономиката

09:04 | 05.10.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Националният дълг на САЩ е задминал 31 трлн. долара за пръв път в историята – крайъгълен камък, който се случва във времена на исторически висока инфлация, растящи лихвени проценти и засилваща се икономическа несигурност, съобщава CNN.

Общият неизплатен публичен дълг на страната е стигнал 31,1 трлн. долара в понеделник, показват данни на финансовото министерство, публикувани във вторник.

САЩ се впуснаха във взимане на заеми по време на пандемията с Covid-19, за да подпомогне икономиката, след като смъртоносният вирус засегна живота, трудовите пазари и снабдителните вериги. Неизплатеният дълг е стигнал почти 8 трлн. долара от началото на 2020 г. и е скочил с 1 трлн. долара в рамките на само 8 месеца.

Взимането на кредити, което се случи по време на администрацията на Доналд Тръмп и в началото на управлението на Джо Байдън, беше при ниски лихвени проценти. Сега, по време на период на исторически висока инфлация и серия от резки увеличения на лихвите от Федералния резерв в битката му с растящите цени, разходите за заеми са далеч по-високи.

Комисията за отговорен фискален бюджет (CRFB) миналия месец направи оценка, че политиките на президента Джо Байдън може да увеличат с 4,8 трлн. долара дефицитите между 2021 и 2031 г.

„Прекомерното взимане на заеми ще доведе до продължителен инфлационен натиск, ще изпрати държавния дълг до нов рекорд още през 2030 г. и ще утрои федералните лихвени плащания през следващото десетилетие – или дори по-рано, ако лихвените проценти се вдигат по-бързо или с повече от очакваното“, написа тогава Комисията.

Нивата на взимане на заеми в САЩ са се вдигнали през последното десетилетие. Неизплатеният държавен дълг бе 10,6 трлн. долара, когато бившият президент Барак Обама пое поста на 20 януари 2009 г., 19,9 трлн. долара, когато Доналд Тръмп стана президент на 20 януари 2017 г. и 27,8 трлн. долара, когато Байдън пое щафетата на 20 януари 2021 г., показват данните на министерство на финансите.

Преминаването на друг крайъгълен камък при дълга със сигурност може да покаже „много голям проблем“ в бъдеще. В краткосрочен план обаче високите нива на инфлацията са най-голямата тревога, казва Алекс Пел, икономист за САЩ в Mizuho Securities.

“Всеки вид емитиране на дълг всъщност е потенциален проблем – дори не бих казал сигурен проблем – а потенциален проблем за следващите 5 до 10 години“, казва той. „Едно от предимствата да си резервната валута на света е всички да искат да купят твоя дълг евтино“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
svm23
преди 1 година
a be vie ste mnogo zle... tova sa prosto hartiiki ili tsifri na ekran. no za masite tezi neshta sa gospod!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Докато плуват самолетоносачите, така ще бъде. И до 300 трлн. ще стигне без проблем. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
ivanrog
преди 1 година
И какво излиза 150% съотношение дълг/продукт. Хм, ако това беше друга държава вече да е с доста различен статут от към кредитен рейтинг. То май и италианците са с по-ниско съотношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още