IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес е открил 208 хил. работни места през септември

Търсенето на нови служители остава добро въпреки растящата икономическа несигурност

17:05 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските компании са наемали със стабилен темп през септември, което говори, че търсенето на нови служители остава добро въпреки растящата икономическа несигурност.

Наетите в бизнеса на заплата са се увеличили с 208 хил. души миналия месец след актуализирани в посока нагоре стойности за август от 185 хил. души, показват актуални данни на ADP Research Institute и Stanford Digital Economy Lab, цитирани от Bloomberg. Медианната прогноза на икономисти в проучване на Bloomberg бе за ръст от 200 хил. души. Ръстът на заетостта се забавя от миналата пролет, но остава осезаем. Графика: Bloomberg Ръстът на заетостта се забавя от миналата пролет, но остава осезаем. Графика: Bloomberg

Въпреки че има известни признаци на умереност в търсенето на работна ръка, данните потвърждават наличието на силен пазар на работна сила на фона на усилията на Федералния резерв да охлади ускоряващата се инфлация, без да предизвика скок на безработицата.

В същото време заявленията за обезщетения при безработица остават на исторически ниско равнище и, макар новооткритите работни места да намаляват, те остават на високо ниво.

Почти три четвърти от новонаетите в частния сектор миналия месец се дължат на ръст в заетостта при търговията, транспорта и комуналните услуги. Заетостта в промишлеността и минното дело намалява, а при финансовата дейност тя е на най-ниското си равнище от декември 2020 г.

Данните на правителството трябва да бъдат публикувани в петък. Очакванията са да покажат още един месец на силно откриване на нови работни места и безработица, оставаща близо до 50-годишното дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още