IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Перспективите пред световната икономика се смрачават, рисковете от рецесия растат

Фондът ще понижи за четвърти път прогнозата си за световната икономика догодина, съобщи управляващият директор на МВФ

21:11 | 06.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) ще понижи следващата седмица прогнозата си за ръст на световната икономика с 2,9% през 2023 г., съобщи управляващият директор Кристалина Георгиева, като посочи растящите рискове от рецесия и финансова нестабилност, предава Ройтерс.

Георгиева заяви, че перспективите за световната икономика "се смрачават" заради сътресенията, породени от пандемията от COVID-19, нашествието на Русия в Украйна и климатичните бедствия на всички континенти и положението може да се влоши още повече.

„Преживяваме фундаментална промяна в световната икономика – от свят с относителна предсказуемост… към свят с повече нестабилност – по-голяма несигурност, по-висока волатилност на икономиката, геополитически конфронтации и по-чести и опустошителни природни бедствия“, заяви Георгиева в реч в университета Джорджтаун.

Според Георгиева световният ред, характеризиран с придържане към световните правила, ниски лихви и ниска инфлация, отстъпва място на свят, в който „всяка страна може да бъде отклонена от курса по-лесно и по-често“.

Тя заяви, че всички най-големи икономики в света – Европа, Китай и САЩ, сега се забавят, което подкопава търсенето на износ от страни с нововъзникваща икономика и развиващи се страни, вече пострадали тежко от високите цени на храните и на енергията.

МВФ ще понижи прогнозите си за растеж през 2023 г. от 2,9%, четвърта ревизия надолу за тази година, когато публикува доклада си с перспективите пред световната икономика идната седмица, каза Георгиева. Световният кредитор ще запази настоящата си прогноза за ръст от 3,2% през 2022 г. непроменена, съобщи тя, но не посочи цифра за новата прогноза за 2023 г.

Войната в Украйна и рисковете за световната икономика ще доминират годишните заседания на МВФ и на Световната банка във Вашингтон идната седмица, на които участват финансови министри и централни банкери от цял свят.

МВФ счита, че страните, съставляващи около една трета от световната икономика, ще отбележат най-малко две последователни тримесечия на свиване тази и следващата година, заяви Георгиева.

„И дори когато растежът е положителен, ще се усеща като рецесия заради свиването на реалните доходи и растящите цени“, допълни тя.

Като цяло МВФ очаква световният брутен вътрешен продукт да се свие с 4 трлн. долара до 2026 г. Това е приблизително колкото размера на германската икономика и съставлява „огромна спънка“, посочи Георгиева.

Световни разделения

Тя заяви, че разделението на световната икономика на блокове, които подкрепят и се противопоставят на Русия или „седят на пейката“ и наблюдават нашествието ѝ в Украйна, в крайна сметка ще намали значими ефективности и ще навреди най-много на бедните хора.

„Не можем да си позволим светът да рухне. Ако достигнем до етап, в който откъсваме части от света, бедните хора в богатите страни и бедните страни ще понесат основните последици от това“, заяви Георгиева.

Несигурността остава висока и са възможни още икономически сътресения, каза още тя и предупреди, че високите нива на дълг и притеснения за ликвидността може да разширят бързата и хаотична промяна в цените на активите на финансовите пазари.

Георгиева посочи, че инфлацията е останала упорито висока, но централните банки трябва да продължат да реагират решително, дори ако икономиката се забави.

В интервю за CNBC тя посочи, че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл върви по „много, много тесен“ път в оформянето на паричната политика, но МВФ очаква лихвите да са „близо до територията на 4-те процента“ през 2022 и 2023 г.

Фискалните мерки в отговор на високите цени на енергията трябва да бъдат целенасочени и временни, каза Георгиева в речта си в университета „Джорджтаун“.

„С други думи, докато паричната политика удря спирачки, не трябва да имаме фискална политика, която настъпва газта. Това може да доведе до много тежко и опасно пътуване“, изтъкна Георгиева.

Тази седмица Великобритания ревизира плановете си да намали данъците за най-богатите, които предизвикаха сътресения на пазара и остър упрек от МВФ, който предупреди, че финансовите планове на страната може да повишат неравенството и да са в противоречие с цели за затягане на паричната политика.

Запитана от CNBC за критиките на МВФ към Обединеното кралство, Георгиева заяви: „Това е послание, което искаме да отправим към всички“.

Тя призова за по-голяма подкрепа за нововъзникващите пазари и развиващите се страни, като отбеляза, че високите лихви в развитите икономики и силният долар са предизвикали отлив на капитали. Вероятността от изтичане на портфолиа е нараснал с 40%.

Георгиева отправи и призив към Китай и частните кредитори, които държат лъвския пай от световния дълг, да отговорят на риска от разширяване на дълговата криза на нововъзникващите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Финанси виж още