IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуването на пенсионен анюитет е сериозна работа

Той е по същество залог върху продължителността на живота ви

12:44 | 04.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една от причините данъците във Великобритания да се повишават е, че правителството плаща повече, за да взема заеми. Но в това може да има нещо положително за пенсионерите. Анюитетните ставки са се увеличили с 40 процента тази година, пише за Financial Times Чарлз Колкин, финансов планьор и мениджър на спестявания в James Hambro & Partners.

Това е така, защото доставчиците на анюитети инвестират сериозно в нискорисков британски държавен дълг. Когато доходността на ДЦК се повишава, тези доставчици могат да бъдат по-щедри.

Така че 65-годишен човек, превръщайки спестявания за 500 000 паунда в единичен доживотен анюитет с петгодишна гаранция (ще разгледаме термините по-надолу), сега може да ви осигури годишен доход от 36 140 паунда. Преди година сумата беше 25 670. Дали анюитетите внезапно отново станаха привлекателни?

Анюитетът е застрахователен продукт. Той ви позволява да размените фиксирана сума - вашите пенсионни спестявания - за гарантиран редовен доход до края на живота ви. Продуктът датира от векове: през 1811 г. героинята от романа на Джейн Остин „Разум и чувства“ Фани Дашууд казва: „Анюитетът е нещо много сериозно; той идва отново и отново всяка година и няма как да се отървем от него.“

Докато не умрем. Доживотният анюитет е по същество залог върху продължителността на живота ви. Ако живеете дълго, ще спечелите от него. Но ако умрете скоро след покупката му, вероятно ще загубите от сделката. Доставчикът на анюитет ще ви е изплатил малка част от вашите спестявания и ще е заделил останалите ви пари, за да плаща на тези, които ще живеят по-дълго от очакваното.

Исторически, от нас се е изисквало да купуваме анюитети с нашите пенсионни спестявания – като моментът е лош, когато пенсионирането ни съвпадне с ниски лихвени проценти. Днес имаме алтернатива, известна като „теглене“.

Можете да оставите пенсионните си спестявания инвестирани, като теглите от тях, ако е необходимо, и прехвърляте всичко останало на наследниците си когато умрете. С толкова ниски анюитетни ставки през последните години, тегленето се превърна в предпочитана опция. По-малко от един на 10 пенсионни плана, достъпени за първи път през 2020 г., са били използвани за закупуване на анюитет, според Службата за финансово поведение. Могат ли подобрените ставки да променят това?

Дори ако пенсията ви е в режим на теглене, пак можете да си купите анюитет. Но се огледайте добре. Разликата в ставките, предлагани от най-добрите доставчици, може да означава хиляди лири годишно допълнителен доход.

Уверете се, че разбирате терминологията. „Единичен доживотен анюитет“ ще плаща повече от „съвместен“ такъв, но ако умрете първи, вашият съпруг/а или граждански партньор няма да получи нищо. Съвместният доживотен анюитет може да им остави може би две трети от вашия доживотен анюитет.

Помислете за защита от инфлацията. „Равният анюитет“ плаща една и съща сума всяка година. Ако инфлацията продължи да е 11 процента, това означава, че вашият анюитетен доход ще намалее наполовина в реално изражение за по-малко от седем години. Можете да закупите анюитет, който нараства в съответствие с индекса на цените на дребно всяка година или с фиксирана сума, като например три процента. Тази защита от инфлацията си има цена, разбира се.

Някои анюитети предлагат гаранции срещу риска от ранна смърт. Петгодишна гаранция ще означава, че при вашата смърт вашите бенефициенти могат да получат еднократна дисконтирана сума, равняваща се на петгодишни плащания по анюитета. Десетгодишната гаранция намалява риска още повече. Анюитетните плащания при тази защита може да не са накърнени значително, така че тя си струва да се обмисли.

Това че сте с лошо здраве може да подобри офертата на доставчика на анюитет. Ако докажете, че продължителността на живота ви е намалена, ще получите по-добри ставки. Пушещият 10 цигари на ден ще получи значително по-високи плащания всяка година (като компенсация за понижената очаквана продължителност на живота – бел. прев.) от непушач със средно здравословно състояние. Ако имате здравословни проблеми - да речем високо кръвно налягане или диабет, или пък сте претърпели инсулт - уведомете доставчика.

Някои щастливи спестители ще имат пенсионни спестовни продукти с високи гарантирани ставки при покупка на анюитет. През 70-те и 80-те години анюитетните ставки са били средно между 10 и 16 процента. Един от моите клиенти, който закупи продукт за пенсионни спестявания през онази епоха, наскоро задейства анюитета. На 65-годишна възраст на тях им бяха гарантирани над 12 процента за равен анюитет - две трети повече от днешните нива, дори след скорошното увеличение.

Това е много повече, отколкото в момента е възможно да се изкара от безопасно инвестиране. С такива атрактивни ставки клиентите също така избраха да се откажат от правото на необлагаеми суми. Проверявайте внимателно продуктите си за подобни обещания. Срещал съм твърде много хора, които се отказват от пенсии с гарантирани анюитети, за да влязат в „теглене“, без да знаят за това скрито предимство. Може също така да има гарантирани нива на възвръщаемост на инвестицията преди закупуването на анюитета.

Ако всичко това предполага, че започвам да изповядвам анюитетната вяра, уверявам ви, че не е така. Данъчните облекчения при смърт и гъвкавостта, които идват с тегленето, са твърде привлекателни за мнозина, за да ги пренебрегнат. Но гарантираният доход при пенсиониране носи сигурност.

Имам клиенти, които се възползваха от повишените лихвени проценти напоследък, за да разменят част от пенсионните си спестявания за анюитет. Те нямат близки, които да зависят от тях и не се притесняват от наследства.

Този хибриден подход имаше очевидни предимства за тях. Може би и за други. Ако инфлацията и лихвените проценти паднат, те ще са направили сделката в добър момент. Ако живеят достатъчно дълго, това може да се окаже много умна сделка. Но това са големи условности за продукт, предназначен да намали риска и да осигури спокойствие. Купуването на анюитет си остава сериозен залог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Parana
преди 1 година
Абсолютно неадекватен препис на статия, валидна само за конкретен (не и българския) пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още