IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчиво високата инфлация във Франция изтри надеждите за по-малък натиск в Европа

Покачването на цените в европейската страна е запазило нивото си от октомври от 7,1%

13:14 | 30.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация във Франция се задържа на високи равнища от 7,1% през ноември, изтривайки надеждите за забавяне на бързия ръст на потребителските цени в еврозоната, пише Bloomberg.

Показателят е останал без промяна спрямо октомври, докато анализаторите, анкетирани от медията, очакваха леко забавяне до 7%.

Ден по-рано стана ясно, че инфлацията в Германия, Испания и Белгия е забавила своя растеж. Тогава данните дадоха известно облекчение на централните банкери и на пазарите, че покачването на цените в Европа може да е започнало да се забавя.

Предстои на 14-15 декември Европейската централна банка (ЕЦБ) да проведе последното си за годината заседание, като днешните данни, включително предварителните оценки за инфлацията в еврозоната, се следят отблизо от банкерите и ще повлияят на решението им за паричната политика.

В понеделник управителят на ЕЦБ Кристин Лагард отправи предупреждение, че инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх.

"Иска ми се да видя, че инфлацията е достигнала своя връх през октомври, но се опасявам, че няма да достигне чак такава степен“, каза Лагард пред евродепутати в Брюксел. „Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, коментира Лагард.

Заместник-управителят Луис де Гиндос изрази мнение, че ведомството трябва да продължи да следи движенията на основната инфлация, докато определя каква степен на парично затягане ще е необходима, за да се контролират рекордните ръстове на цените.

"Сигналът, който трябва да продължим да следваме, е еволюцията на основната инфлация", смята Де Гиндос. "Това ще ни каже как инфлацията ще се развие през следващите месеци", допълни централният банкер.

В сряда (30 ноември) предстои да бъдат публикувани предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат за потребителската инфлация в еврозоната през ноември. Очакванията са те да покажат ниво от 10,4%, след като месец по-рано инфлацията достигна 10,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още