IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледа дойде рано за ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната се забави до 10%

Поскъпването на енергоизточниците също е забавило своя темп

13:15 | 30.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в еврозоната се забавя до 10% през ноември, показаха предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат в сряда, изпращайки положителен сигнал към Европейската централна банка (ЕЦБ), че е на правилен път с лихвените повишения.

Забавянето на темпа надмина медианните прогнози на икономистите в анкета на Bloomberg, които очакваха спад до 10,4%. За сравнение – през октомври инфлацията в блока бе на ниво от 10,6%.

Годишната инфлация в еврозоната забави своя растеж до 10% през ноември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Годишната инфлация в еврозоната забави своя растеж до 10% през ноември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Най-голям принос за движението продължава да има поскъпването на енергията, което през текущия месец достигна 34,9%. Въпреки това е налице забавяне спрямо октомврийското ниво от 41,5 на сто.

Храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия поскъпват с 13,6% на годишна база (13,1% през октомври), неенергийните индустриални стоки с 6,1% (без промяна на месечна база), а услугите – с 4,2 на сто (4,3% ръст през октомври).

В понеделник управителят на ЕЦБ Кристин Лагард изрази мнение, че все още не може да се говори за достигнат връх на инфлацията.

"Иска ми се да видя, че инфлацията е достигнала своя връх през октомври, но се опасявам, че няма да достигне чак такава степен“, каза Лагард пред евродепутати в Брюксел. „Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, добави Лагард.

Заместникът ѝ Луис де Гиндос направи подобен коментар, апелирайки за по-умерен и внимателен подход.

"Сигналът, който трябва да продължим да следваме, е еволюцията на основната инфлация", смята Де Гиндос. "Това ще ни каже как инфлацията ще се развие през следващите месеци", коментира централният банкер.

На 14-15 декември предстои да се проведе последното за годината заседание на ЕЦБ. Очакванията са централните банкери да дадат повече подробности за процеса на количествено затягане (QT).

Количественото затягане е процесът на продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) от дадена централна банка. Основната цел е чрез продажбите доходността на ДКЦ да се покачи, а нараснат ли лихвите, това би направило тегленето на заеми по-малко привлекателно и би свило икономическата активност. Крайният резултат - на който се надява и ЕЦБ – е забавянето на инфлацията.

В средата на следващия месец регулаторът може да даде информация как ще се случва QT, какви насоки ще следва банката за този процес, както и кога може да започне той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
corner
преди 1 година
До: zelka007Това е и повод за радост , защото Европа ще излезе по- силна от кризата . Приземяването трябва да е плавно . Кога ще започне е друг въпрос .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
corner
преди 1 година
До: zelka007Това че европейската икономика е добре , означава че няма пречка за ударно повишение на лихвите . И да не е добре , ще се намери някоя стъкмистика , за продължаване на хода . И не забравяй че никой не се бори с инфлацията - целта е преструктуриране на икономиката , което още не е започнало . И защо няма да обърнат хода ли ? Защото никой няма лукса да затрие още десетилетия за обиколки в кръг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Тези данни и информация трябва да се четат така : Вие сте болен и лекаря Ви изписва антибиотик ,който трябва да приемате 10 дни ,2 пъти на ден ,обаче след 5 тия ден Вие се чувствате по добре и спирате приема ,ден,два по -късно пак сте на леглото болни ...това е ...вдигането на лихвите ,изтеглянето на пари от системата е в началото си ,както дълги години имаше лесни пари ,сега обратния цикъл ..стягаме коланите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007Не мога да обясня каквото и да било на зеленика дето бори инфлацията с кредит,хак да ти е ,запиши си някъде ако искаш ,години наред лихвите ще са високи и кредита скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
И преди писах , пак да драсна ... Безработицата е ниска и има голямо търсене на европейски стоки на традиционните ни външни пазари , каръка от рассиските изпълнения стил "сърдит петко празна му торбата" отмина ... кавръков са ще обясни в детайл ситуацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още