IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ разочарова с по-малко нови позиции от очакваното през ноември

Новооткритите работни места достигнаха най-ниското ниво от януари насам

16:48 | 30.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Наемането в частния сектор в САЩ се забавя значително през ноември, изпращайки силен сигнал към Федералния резерв, че исторически високата затегнатост на пазара на труда може да започва да губи от своята пара, показват данните на института ADP, цитирани от CNBC.

Компаниите в САЩ добавят 127 хил. нови работни места през месеца, което е значително забавяне спрямо отчетените през октомври 239 хил. нови позиции. За сравнение – очакванията на Dow Jones бяха за ръст от 190 хил. позиции. Резултатът е най-ниският от януари насам.

Данните са добър сигнал за Фед, който продължава да се бори с устойчиво високата инфлация. Тази година регулаторът покачи лихвите шест пъти, като на последните си четири заседания одобри лихвени увеличения от по 75 базисни пункта (б.п.). В момента безработицата в САЩ е 3,7%, близко до най-ниското си равнище от 1969 г. насам.

"Повратните моменти могат да са трудни за улавяне на пазара на труда, но нашите данни предполагат, че затягането на Фед оказва влияние върху създаването на работни места и ръста на заплатите", коментира главният икономист на ADP Нела Ричърдсън. "В допълнение, компаниите вече не са в режим на хиперзамяна. По-малко хора напускат и следпандемичното възстановяване се стабилизира", смята експертът.

Предстои в четвъртък да бъде публикувана официалната статистика за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор. Очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, са за ръст от 200 хил. позиции, след като през октомври той бе в размер на 261 хил. позиции.

В доклада на ADP най-голям ръст е отчетен в туристическия сектор, при който повишението е в размер на 224 хил. позиции.

Движението обаче е засенчено от спадове в производството (спад от 100 хил. позиции), професионалните и бизнес услугите (спад от 77 хил.), финансовите дейности (-34 хил.) и информационните услугите (-25 хил.).

Заплащането се е увеличило със 7,6% на годишна база, като това е било малко под отчетените 7,7% през октомври.

Отделен доклад показа в сряда, че ръстът на щатската икономика е бил по-силен от първоначалните оценки, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е разраснал с 2,9% на годишна база през третото тримесечие, което е ревизия спрямо предходните данни за 2,6%. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха по-малка стъпка напред до 2,7%.

Същевременно търговският дефицит на страната е нараснал значително през октомври, когато е записал увеличение от 7,7% до ниво от 99 млрд. долара. Износът на САЩ е намалял с 2,6%, а вносът е бил с 0,9% повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още