IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са нараснали през октомври по-бавно от очакваното

Междувременно темпът на спестяване е паднал до 2,3%, достигайки най-ниското си ниво от 2005 г.

17:38 | 01.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ключов показател за потребителските разходи в САЩ нарасна с един от най-бавните темпове от началото на годината през октомври, сигнализирайки, че Федералният резерв на САЩ може да се откаже от агресивното затягане на паричната си политика и по този начин да се избегне рецесия, съобщава Bloomberg.

Индексът на разходите за лично потребление (PCE), който изключва храните и енергията, е нараснал с 0,2% спрямо предходния месец, показват данни на Министерството на търговията.

Показателят беше определен от председателят на Фед Джером Пауъл като най-точната мярка, която показва как се движи инфлацията.

На годишна база PCE нараства с 5%, което представлява забавяне спрямо ревизираното за септември увеличение от 5,2%.

Общият PCE, включващ храните и енергията, се увеличи с 0,3% за трети пореден месец на месечна база и с 6% на годишна база, което все още е доста над целта на Фед за ниво от 2%.

Разходите за лично потребление, коригирани спрямо промените в цените, нарастват с 0,5% през октомври, най-много от началото на годината, и до голяма степен отразяват скока при разходите за стоки.

Подобно на данните за индекса на потребителските цени от миналия месец, докладът на Министерството на търговията показва, че макар инфлацията да започва да се охлажда, тя остава на твърде високи нива. Въпреки че забавянето със сигурност представлява положителен сигнал, Пауъл подчерта в сряда, че САЩ са далеч от ценова стабилност и че ще са необходими „значително повече доказателства“, за да се увери централната банка, че инфлацията действително се забавя.

Очаква се служителите на Фед да продължат да повишават лихвените проценти през следващата година, макар и с по-бавни темпове.

Медианните оценки в анкети на Bloomberg сред икономисти показват ръст от 0,3% на месечна база за основния показател PCE и с 0,4% за общия измерител.

Ключовите показатели за инфлацията в САЩ показват забавяне през октомври. Източник: Министерството на търговията Ключовите показатели за инфлацията в САЩ показват забавяне през октомври. Източник: Министерството на търговията

Разходите се увеличават

Подкрепено от устойчивия пазар на труда и стабилното увеличение на заплатите, нарастването на разходите на домакинствата предполага солиден старт на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие.

Коригираните спрямо инфлацията разходи за стоки скочиха с 1,1% през октомври, подхранвани от покупките на моторни превозни средства. Разходите за услуги се покачиха с 0,2%, стимулирани от разходите за отдих и хранителни услуги.

Не е ясно обаче дали потребителите ще успеят да запазят тази инерция през 2023 г.

Тъй като инфлацията все още изпреварва печалбите в заплатите, много домакинства разчитат на спестяванията си, правителствените стимули и на кредитните карти, за да поддържат разходите си. Съществува нарастващо безпокойство, че рестриктивната парична политика ще насочи икономиката на САЩ към рецесия.

Инфлацията в сектора на услугите в САЩ също се забавя през октомври. Източник: Министерство на търговията Инфлацията в сектора на услугите в САЩ също се забавя през октомври. Източник: Министерство на търговията

Спестяванията се топят

Темпът на спестяване пада до 2,3% през октомври, достигайки най-ниското ниво от 2005 г., показва докладът на Министерството на търговията.

Коригираният спрямо инфлацията разполагаем доход се повишава с 0,4%, отчитайки най-големия си ръст за последните три месеца. Заплатите, некоригирани с цените, нарастват с 0,5%. Докладът също така отбелязва, че еднократните плащания, издадени от щатските власти, са увеличили доходите през октомври.

Устойчивото повишаване на заплатите, особено в секторите на услугите, може да задържи трайно инфлационните нива над целта на Фед, което ще окаже съществено влияние върху решенията на централната банка през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още