IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за пазара на труда в САЩ не носят нужното облекчение за Фед

Броят на новонаетите служители расте по-бързо от очакваното, а ръстът при заплатите се ускорява с най-бързия си темп от януари насам

17:11 | 02.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Работодателите в САЩ са наели повече служители от очакваното през ноември, а заплатите се повишават с най-бързия си темп от близо година – сигнал за устойчивия инфлационен натиск, който засилва шансовете за допълнително увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Броят на наетите извън селскостопанския сектор в САЩ се увеличава с 263 хиляди през миналия месец след ревизираните 284 хиляди през октомври, сочи нов доклад на Министерството на труда. Безработицата се задържа на ниво от 3,7%, докато средното почасово трудово възнаграждение нараства двойно повече спрямо прогнозите след ревизия в посока нагоре за предходния месец.

Оценките на икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха 200 хил. новонаети и ниво на безработица от 3,7%.

Увеличаването на работните места е концентрирано в няколко категории, водени от растежа в секторите за отдих и хотелиерство, здравеопазването и държавната администрация. Междувременно работодателите в търговията на дребно и логистиката съкращават позиции.

По-голямото от очакваното увеличение на работните места подчертава устойчивостта на пазара на труда въпреки нарастващите лихвени проценти и опасенията относно предстоящата рецесия. Продължаващото разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда тласка заплатите нагоре и кара много икономисти да смятат, че предприятията ще започнат да съкращават работници при евентуален икономически спад.

Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg

Въпреки това някои сектори започват да показват по-забележими признаци на отслабване. Много икономисти очакват безработицата да нарасне през следващата година – значително в някои случаи – тъй като по-строгите политики на Фед рискуват да тласнат САЩ към рецесия.

Предварителни сигнали

Гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл заяви по-рано тази седмица, че е необходима умереност в търсенето на работна ръка, за да се върне балансът на пазара на труда, като централната банка досега отчита само „предварителни признаци“ за подобен развой. Пауъл също така отбеляза влиянието, което ръстът при работните места - и пазарът на труда като цяло - ще има при определянето на инфлационната политика.

Докладът за работните места показва, че средното почасово заплащане се е увеличило с 0,6% през ноември, което е най-големият месечен ръст от януари насам, и се е повишило с 5,1% спрямо същия месец на 2021 г.

Заплатите на служителите от производството се увеличават с 0,7% спрямо предходния месец, като това е най-бързият темп на растеж от почти година. Темпът на повишаване на заплатите не е в съответствие с целта на Фед от 2% ниво на инфлация.

Този доклад ще окаже влияние върху преценките на представителите на Фед по време на предстоящото им заседание по-късно този месец, на което се очаква централната банка да забави темпа на покачване на лихвите до половин процентен пункт.

Данните за инфлацията през последния месец показват, че ценовият натиск бавно се охлажда, но остава съществен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още