IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Без сделка с "Лукойл" ни чака период без горива в бензиностанциите

Ако президентът иска да има правителство, трябваше вече да е дал поне първия мандат, казва икономистът

14:04 | 04.12.22 г. 8

Има много елегантно и лесно решение на проблема с производството и продажбата на петролни продукти от „Лукойл“, но ако не се постигне споразумение, тогава може да се мине през период, в който няма да има горива в българските бензиностанции. Това ще бъде в резултат на липсата на управленски решения толкова дълго време. Това каза икономистът Юлиан Войнов, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът поясни, че няма причина „Лукойл“ да не произвежда продукти от неруски петрол за износ, а за българския пазар – от руски петрол, защото има дерогация до 2024 година. Но „наистина ако се продължи в тази посока – да се твърди, че няма проблем с износа на руската рафинерия, че не може да се използва друг, освен руски петрол и ако не ѝ се разреши износ, тя ще спре, тогава наистина ще влезем в една доста сериозна и тежка ситуация“.

Решението да се удължи действието на бюджетния закон и да не се приеме нов, при това в толкова динамично променяща се среда, е бягане от отговорност, защото „ако президентът иска да има правителство, той трябваше вече да е дал поне първия мандат. Той изчаква“, добави гостът.

Това, което в момента се случва е предвестник на предстоящите избори, заяви Войнов. По думите му поведението на политическите играчи, включително и промените във финансовото законодателство, са свързани с подобряване на имиджа на определени партии пред обществото.

Проблемът с това, че не се внася бюджет и решенията, като увеличаването на минималната работна заплата, променят разходната част на настоящия бюджет, който евентуално трябва да се изпълнява през следващата година. Ако се тръгне към по-сериозна пенсионна реформа, за което също се говори, също ще предизвика серизони промени, обясни финансистът. 

„Имаме един бюджет, който е изпълнил своята роля при определени макроикономически обстоятелства. Нямаме предложение за следващата година за нов бюджет, който при всички случаи ще влезе с нова макрорамка. Но имаме промяна на разходната част от бюджета, като не е ясно дали тя ще може да се покрие от приходната част. Влизаме в един сценарий, който никак не е добър за фискалното и финансово развитие на държавата. Още повече, че следващата година е изключително важна за България, предвид това, че имаме поставена цел за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година“. 

За целта и ефектите от евентуална нова промяна в закона за ДДС и как ще повлияе върху финансовото здраве на държавата събеседникът каза, че данъчната система в България има „едно много серизно предимство“ и то е, че „има много  лесна система за събиране на косвените данъци и най-вече на ДДС.

„Ако наистина се търси някакво намаляване на ДДС с цел подпомагане на бизнеса, по-добрият вариант е да се намали ДДС изцяло за всички стоки“. 

Относно перспективите за зимни месеци гостът каза, че до момента времето подпомга по-лекото преминаване на тези кризисни процеси, свързани с високата инфлация и увеличаването на лихвените процент.

Към настоящия момент една от причините за драстичния спад и на газа и на петрола, това е първо, доброто време и второ, че газовите хранилища на европейскете фирми са запълнени на 100%, посочи събеседникът. „Така че, от тази гледна точка е малко вероятно да има някаква сериозна криза“

"Криза все пак не е изключена, ако Русия едностранно прекрати износа на петролни продукти и на петрол. Тогава наистина може да имаме по-тежка зима, защото най-вероятно ще видим отново взрив на цените енергийните носители. Според мен това не е много вероятен сценарий, защото в момента, в който Русия вземе това решение, това означава, че тя директно ще се лиши от приходите, които не са малко и се използват за финансиране на войната".

Русия се намира в една много тежка ситуация. Ако едностранно спре износа на петрол, това означава замразяване на кладенците, които изпомпват петрола и те буквално повече никога няма да не заработят, подчерта Войнов. „Русия има своите ограничения и не е чак толкова вероятно тя да спре износа. Моите очаквания са, че нещата няма да бъдат толкова груби и лоши, колкото се говореха буквално няколко седмици и месеци“.

Перспективите българските партии да успеят да съставят правителство гостът оцени така: „За момента по-скоро не се вижда вероятност да се състави някакво правителство“.

„Това, което се вижда и като говорене, и като действия в Парламента“, прогнозира Войнов, по-скоро предвещава „нови избори, може би през март месец“. 

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Кретеннните от ДА България не разбраха ли, че непрекъснато се опитват да ритат Комитета за национална сигурност на САЩ и още куп международни структури, които ще ги смачкат като ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
другият е в борда на директорите на PetroChina Company Limited, което не е нищо друго освен специализираното звено на Китай за стратегическо разузнаване на нефтени и газови находища и логистика на гориво смазочни материали, а третият е награден с ордена CBE (Командор на Британската Империя).И точно с тези хора някакви български мошеннници, самоопределящи се като "политици" са тръгнали да воюват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Интересна новина. Не е за гаванки. Истината е, че Холандия ни блокира заради Lukoil.Хайде да не се лъжем, чие притежание е тази компания. Достатъчно е да спомена имената на Роджер Манигс, Тоби Гати и Ричард Мацке. Не знам защо но българските политици са толкова ***, че имат наглостта да посегнат на собственост на лица едното от които е член на National Security Council и е участвала директно в създаването на Директива 10/2, касаеща управлението на специалните операции на САЩ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
защо давате трибуна на чисти лъжци?... това което е казал НЕ е вярно ! даже не е близо до вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Изрожденче ... Нещо си се разпенявил доста ... :))) ... Ръчкат ли ви от амбасадата ?! Вероятно ... Рафинерията ни може да бачка прекрасно и с петрол , който не е с произход рассия ... И е работила така . Национализираме , като приспадаме неплатените за 15г данъци ... И преминаваме на микс от цял свят . Както работят други стотици рафинерии и без рассийски смески ... Крадците на съдомиялни са големи хора , ще се оправят и без нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
До: bigi Явно гаванката ти не е като пазара, щото в нея е пълен вакуум. Нещастно платено пце. Джафкай, докато прегракнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Затваряй! Всички идьоти нали точно това искат? Колонията щяла да остане без гориво? Голяма работа! *** няма да се разкарват със старите си бараки. Важното е да накажем Путин, та пак да си го премести. Докато си изтърка гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Този явно е на хранилка към Лукойл. Пазарът не търпи вакуум- има ли търсене, ще се намери кой да го предложи. Само да не се окаже, че ще е на по-добра цена. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още