IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото кредитиране в еврозоната ще намалее за първи път от 2014 г.

EY очаква, че изпитващите недостиг на ликвидни средства компании в Европа ще заемат по-трудно пари догодина

17:43 | 04.12.22 г.
Бранденбургската врата в Берлин. Очаква се Германия и Италия да отчетат най-голям спад на кредитирането догодина. Снимка: EPA/БГНЕС
Бранденбургската врата в Берлин. Очаква се Германия и Италия да отчетат най-голям спад на кредитирането догодина. Снимка: EPA/БГНЕС

Очаква се банките в еврозоната да намалят кредитирането догодина за първи път от 2014 г. насам заради прогнозите, че страните от региона ще изпаднат в рецесия, съобщава Financial Times.

Банките ще намалят кредитирането си на фона на растящите лихвени проценти и волатилна икономическа среда, затруднявайки компаниите с ограничени ликвидни средства да заемат пари, сочи доклад на консултантската компания EY.

В еврозоната кредитирането от банките ще намалее с 1,8% догодина след ръста с 4,6% тази година, прогнозира компанията.

Според доклада растящите цени на енергията, лихви и инфлация в съчетание с намаляващите реални доходи на домакинствата ще доведат до спад в търсенето на заеми от потребителите.

„Икономиките от региона са изправени пред рецесия и свиване на заемите заради намалялото търсене и предлагане е очаквано, тъй като потребители, компании и банки стават по-предпазливи“, коментира Омар Али, партньор в EY.

„Краткосрочните последици за икономиката ще бъдат усетени повсеместно, но малките предприятия вероятно ще изпитат най-големи затруднения, ако достъпът да финансиране бъде ограничен“, допълва той.

Но консултантската компания прогнозира, че кредитирането в еврозоната ще се ускори след догодина с ръст от 2,7% през 2024 г. и 3,7% през 2025 г., ако войната в Украйна не ескалира допълнително, инфлацията се забави, цените на енергията се стабилизират, а доверието се върне.

Кредитирането за бизнеса се очаква да се свие с 2,7% догодина и да достигне най-ниското си ниво от десет години, докато компаниите се борят с по-високите лихви по заемите, вялата икономическа активност, предизвикателствата пред веригите за доставка и растящите разходи за капиталови стоки.

Заемите за потребители се очаква да спаднат с 1,4% през 2023 г., тъй като заради последиците от инфлацията върху доходите вероятността потребителите да купуват скъпи продукти намалява.

EY прогнозира, че банките ще понесат удар с повишаване от 2,6% на загубите на кредити тази година и с 5 на сто през 2025 г., докато компании и домакинства се затрудняват да изплащат дълг.

Но лихвите ще останат по-ниски от предишно забавяне на икономиката, защото банките затягат критериите си за кредитиране след финансовата криза. През 2013 г. загубените кредити в еврозоната достигнаха връх от 8,4%.

Германия и Италия са двете икономики, за които се очаква да отчетат най-големия спад на кредитирането догодина – съответно с 1,7% и 1,8%, тъй като изпитват икономическите последици от по-високите цени на енергията.

На банков форум, организиран от FT, президентът на UBS Колм Келъхър заяви, че Brexit и блокираният проект за банков съюз на ЕС означават, че кредитирането вероятно ще се забави значително по време на рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още