IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: ЕС трябва да адаптира правилата си за държавната помощ заради зелените субсидии на САЩ

Председателят на ЕК обяви предложения в отговор на последиците от климатичния пакет от мерки на Байдън

18:25 | 04.12.22 г. 4
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA/БГНЕС
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA/БГНЕС

ЕС трябва „да улесни и адаптира“ правата си за държавната помощ в отговор на новия климатичен пакет на стойност 369 млрд. долара на САЩ, който влоши трансатлантическите отношения и предизвика опасения за търговска война между Брюксел и Вашингтон, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя.

Европа трябва „да приспособи собствените си правила, за да улесни публичните инвестиции“, заяви Фон дер Лайен в първия си пакет от предложения в отговор на хоровите искания на страните членки за смекчаване и противодействие на американската програма за субсидии.

„Новата твърда индустриална политика на нашите конкуренти изисква структурен отговор“, заяви тя в изказване, посветено на търговския спор, който лидери на ЕС предупредиха, че може да „разбие“ трансатлантическото единство, пише Financial Times.

Изказването на председателя на изпълнителния орган на ЕС, въпреки опасността от нарушаване на правилата за гарантиране на честна конкуренция между страните членки на ЕС и предизвикване на война на субсидии с Вашингтон, подчертава мащаба на притесненията в Брюксел заради американския Закон за инфлацията. Фон дер Лайен говори преди срещите между представители на ЕС и САЩ по темата в понеделник.

Американският президент Джо Байдън определи закона като „най-агресивното действие“, което страната му е предприемала за борба с климатичната криза. Но европейските съюзници се оплакват, че мерки като данъчни облекчения и субсидии за продукти като електромобили дават на базирани в САЩ предприятия несправедливи предимства и ще накарат индустрии в ЕС да се преместят.

В отговор Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да реформира регулациите си за публичните инвестиции и да преоцени дали се изисква „ново и допълнително финансиране на ниво ЕС“. Брюксел трябва също така да продължи да настоява САЩ да коригират закона за инфлацията за разрешаване на спорни въпроси.

„Има риск Законът за инфлацията да доведе до несправедлива конкуренция, може да затвори пазари и да раздроби… изключително важни вериги за доставка“, отбеляза Фон дер Лайен. В отговор ЕС трябва „да предприеме действия, за да уравновеси отново игралното поле… и да подобри рамките на държавната си помощ“.

„Внимаваме много да избегнем изкривявания на единния ни пазар… Но трябва също така да реагираме на нарастващата световна конкуренция в областта на чистите технологии“, добави Фон дер Лайен. „Ако видим, че инвестиции в стратегически сектори изтичат от ЕС, това само ще подкопае единния пазар. И затова сега обмисляме как да опростим и приспособим правилата си за държавната помощ“, изтъкна тя.

Макар да призна риска от “надпревара в субсидиите“, Фон дер Лайен заяви, че търговска война със САЩ не е в ничий интерес и че „конкуренцията и сътрудничеството могат да бъдат двете страни на една и съща монета“.

„Европа, разбира се, винаги ще се придържа към това, което е най-добро за Европа. Затова да, ЕС ще реагира адекватно и премерено на Закона за инфлацията“, изтъкна тя.

„Но означава ли това, че ще се впуснем в скъпа търговска война със САЩ насред истинска война? Това не е в наш интерес. Нито е в интерес на американците“, допълни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен направи предложенията, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също призова за възобновяване на дебата за общото финансиране в момент, когато конкурентоспособността на блока понася удар от растящите цени на енергията заради войната на Русия в Украйна и субсидиите по Закона за инфлацията.

В интервю за FT Мишел заяви, че макар някои страни членки да имат ресурсите да подкрепят затруднените си индустрии, други столици разполагат с ограничени възможности и отправят легитимни искания за обсъждане на нови средства от ЕС.

Той посочи, че дискусията дали трябва да има ново инжектиране на европейски средства е повторение на дебата, който доведе до създаването на безпрецедентния фонд за възстановяване от COVID-19 на блока. Въпросът е „дали сме готови или не да мобилизираме финансиране и как ще финансираме парите, от които се нуждаем“, допълни Мишел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007 С последния ти коментар разбираме че си започнал да разбираш кое, къде и как се произвежда. Дано до края на войната с техниката на НАТО и физическите жертви на Украинския народ срещу Руския граф Дракула, да схванеш и друго неща и процеси които се случват глобално.Колкото и да не ме се иска да е така е ясно че Дракула няма да спре в Украйна докато не постигне целите си, без значение на каква цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Да ве ... всичкото храна иде от Украйна , всичкото ресурси от рассия , и всичко се преработва и прави в Китай ... А в ЕС и УСАто само си печатим евра/долари и готованци ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: zelka007, договорил той Макрон, грънци. Колкото договориха сделката с корабите които строяха за руснаците. На Макрон каквото му каже дядо Джо, това ще е договорил. Пък азиатците поне имат ориз, за разлика от развитите страни, отчаяно нуждаещи се от украинско зърно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Друг нема кой да ни надцака , нито в Азия , нито в Южна Америка , нито в Африка ... Макрон само е договорил , да си синхронизираме транзакциите ... Векът на Азия , а ?! Има много ориз да папат още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още