IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на китайския износ надмина прогнозите на икономистите

Азиатската страна ще трябва да се научи да разчита повече на вътрешното търсене, което скоро няма да се подобри, предупреждават икономисти

12:46 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът и вносът на Китай са намалели с най-бързия си темп от поне 2,5 години през ноември, когато натискът от свиващото се вътрешно и външно търсене, противоепидемичните мерки и прекъсванията в производството се е увеличил, пише Ройтерс.

Пониженията са значително по-големи от очакванията на пазарите, а икономистите прогнозират периоди на последващо низходящо движение, докато потребителите и фирмите намаляват своите разходи и инвестиции в отговор на агресивните ходове на централните банки с покачването на лихвите.

Износът на Китай е намалял с 8,7% на годишна база през ноември, след като месец по-рано се сви с 0,3%, като записа най-лошото си представяне от февруари 2020 г. Очакванията на анализаторите бяха за по-лек спад от 3,5 на сто.

Същевременно вносът се е свил с 10,6%, или най-голямото понижение от май 2020 г. (след 0,7% спад през октомври и очаквания за 6% спад), в резултат на което азиатската страна е записала търговски излишък от 69,84 млрд. щатски долара. За сравнение, месец по-рано показателят бе 85,15 млрд. долара. С ноемврийското движение търговският баланс на Китай е отчел най-лошото си представяне от април, когато в Шанхай бе въведено блокиране заради пандемията. Анализаторите бяха в очакване на излишък от 78,1 млрд. долара.

Износът вероятно ще продължи да намалява през следващите тримесечия, прогнозира Джулиан Евънс-Притчърд, старши икономист за Китай в Capital Economics. “Изходящите доставки ще получат ограничена подкрепа от разхлабването на противоепидемичните мерки, които вече не представляват огромна пречка за производителите да изпълнят поръчките си“, допълни експертът. „Много по-голямо последствие ще е спадът в световното търсене на китайски стоки поради обрата в търсенето от пандемията и предстоящата световна рецесия“, каза още Евънс-Притчърд.

Пекин отговори на отслабващия икономически растеж, като представи редица мерки през последните месеци, включително намаляване на изискванията за капиталовите резерви, които банките трябва да заделят, както и разхлабване на финансовите ограничения за проблемния имотен сектор на страната.

Анализаторите обаче все още са скептици доколко такива ходове може да дадат бързи резултати, като се има предвид, че пълното разхлабване на противоепидемичните мерки ще отнеме време, а вътрешното и външното търсене остава слабо.

„Премахването на политиката за нулев брой новозаразени и подкрепата за имотния сектор евентуално ще предизвикат възстановяване на вътрешното търсене, но то вероятно няма да се случи преди втората половина на следващата година“, каза Евънс-Притчърд.

Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management, предупреди, че Китай ще трябва да се научи да разчита повече на вътрешното търсене. „С отслабването на световното търсене през 2023 г., Китай ще трябва да разчита повече на вътрешното“, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още