IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради растящите цени на храните източноевропейците броят стотинките си за Коледа

Местни фактори като ниска производителност и голям внос задълбочават инфлацията при храните в региона

21:21 | 07.12.22 г. 1
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Потребителите в Източна Европа спестяват пари, за да сложат любимите си ястия с шаран и свинско месо на масата за Коледа, докато инфлацията при цените на храните, особено в Унгария и балтийските страни, изпреварва тази в по-широкия Европейски съюз, пише Ройтерс.

Цените на храните в Унгария нараснаха с цели 45,2% през октомври спрямо година по-рано, показват данни на Евростат. Десет страни от Източна Европа в ЕС за изправени пред инфлация при цените на храните от над 20%. Храните в Литва са с 33,3% по-скъпи, а в Латвия – с 30%, спрямо октомври 2021 г.

И макар да има признаци, че основната инфлация е достигнала връхна точка в някои страни, цените на храните продължават да растат силно, добавяйки се към кризата с издръжката за живот и принуждавайки централните банки да продължат да вдигат лихвите, въпреки че икономиките започват рязко да се забавят.

Според експерти местни фактори задълбочават световната тенденция, дължаща се на растящите цени на енергията и на изкуствените торове. Те включват ниската производителност в хранителната индустрия на някои бивши комунистически страни, силната експозиция към внос и растящите заплати на затегнатите трудови пазари.

В Унгария тежка суша унищожи реколтата от царевица и пшеница тази година и доведе до рязък ръст на цените на фуражите, а слабият форинт вдига разходите за внос.

Във фермата им в Тисаеслар, Източна Унгария, семейството на Лайош Кандер отглежда над 2000 къдрави прасета от традиционната порода „Магналица“, ценени заради месото им.

Семейство Кандер обикновено отглежда царевица и пшеница и произвежда собствен фураж. Но сушата ги принудила да купуват част от фуражите от пазара, където според Лайош Кандер цените на царевицата и на есенната пшеница почти са се удвоили спрямо 2021 г.

„През 2023 г. ще се изправим пред сериозни затруднения, тъй като ще трябва да купуваме фураж, ще видим на каква цена ще можем да компенсираме липсващите количества“, казва той и допълва, че разходите за енергия, заплати и ветеринарни грижи също нарастват.

Фермата плаща за ток по 29 форинта на киловатчас въз основа на договор, който изтича на 31 декември, след което сметката ще нарасне на 138 форинта на киловатчас. За щастие, те имат слънчеви панели. В същото време годишните разходи за ваксиниране на прасетата им се утроили до 4,5 млн. форинта.

Семейство Кандер повишило цените с около 20-25%, но Лайош Кандер казва, че трудно може да вдигне още цените. „Компаниите ще трябва да поемат част от тези разходи…, за да се справят с тази ситуация. Може да искаме 2000 форинта за килограм свинско месо, но никой няма да си го купи“, отбелязва той.

Храната сега е основният двигател на инфлацията в Унгария, като данни от четвъртък показаха ускоряване до 22,2% през ноември, а отмяната на таван върху цената на горивата се очаква да я подкрепи още повече в бъдеще.

Инфлацията в Чехия се забави до 15,1% през октомври, но цените на храните нараснаха, а в Полша храната и безалкохолните напитки са поскъпнали с 22,3% през ноември, доста над общия индекс на инфлацията при потребителските стоки от 17,4%. Цените на храните растат по-бързо в Източна Европа. Графика: Ройтерс Цените на храните растат по-бързо в Източна Европа. Графика: Ройтерс

В Литва, една от балтийските страни, чиято малка, отворена икономика е изложена на колебанията на международните стокови пазари, председателят на централната банка Гидиминас Симкус е оптимистично настроен.

„Следващия път ще видим, че месечната инфлация се е забавила малко, връхната точка при цените на енергията, суровините и храните вече беше достигната и да се надяваме, че няма да се случи отново“, каза той миналата седмица.

По-бедна Коледа

Растящите цени започват да подкопават потреблението.

Продажбите на храни в Унгария са намалели с 5,6% през октомври, тъй като семействата трябва да се справят с ръстове в края на годината на цените на месото и рибата с 34% и на хляба с 80%, затова решават да пестят. В същото време потребителите в Чехия се борят с ръст от 105% на цените на захарта, докато цената на брашното се е повишила с над 45,4% в Полша.

На пазар в Будапеща 75-годишната Ева Раш казва, че не може да си позволи традиционното празнично ястие с шаран тази година.

„Това ще бъде по-бедна Коледа, тъй като пенсиите ни са малки и трябва да плащаме режийни разходи и за лекарства“, казва тя и добавя, че със съпруга ѝ преживяват с пенсии за общо 200 хил. форинта (507,74 долара) на месец.

„Ще имаме малко супа, пълнено зеле, печено месо и картофи за Коледа“, казва Раш. „Чувствам се отчаяна, че това продължава и не знаем колко още ще е така“, допълва тя. Инфлацията в региона е по-силна в сравнение с ЕС като цяло. Графика: Ройтерс Инфлацията в региона е по-силна в сравнение с ЕС като цяло. Графика: Ройтерс

Допитване на Barometr Providenta показва, че поляците ще похарчат средно 1259 злоти (281 долара) за Коледа тази година, 307 злоти повече в сравнение с миналата, въпреки че почти половината от участниците в допитването са заявили, че ще купят по-евтини продукти, за да намалят разходите.

Инфлацията в Унгария се очаква да започне леко да се забавя през първото полугодие на следващата година.

„Все още няма трайни признаци, че динамиката при инфлацията в Унгария се подобрява“, отбеляза Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
mikimaus
преди 1 година
Българското градинарство по света е културен феномен. https://sanusetsalvus.com/index.php/2016-03-17-08-20-40/item/2372-2021-06-24-16-07-41
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още