IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно у нас забавя ръста на оборотите през октомври

За пореден месец търговците на текстил, дрехи и обувки отчитат най-сериозен ръст

13:33 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оборотите на търговците на дребно забавят ръста си през октомври, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база има повишение от 0,6 на сто спрямо 2,3% през септември.

Изменения в оборотите на търговците на дребно през октомври. Източник: НСИ Изменения в оборотите на търговците на дребно през октомври. Източник: НСИ

Отново най-сериозен ръст е отчетен при търговията с текстил, облекла, обувки и кожени изделия - в рамките на 24,1% на годишна база. При търговията с автомобилни горива оборотите се увеличават с 6,5% спрямо годишен ръст от 8,8% през септември.

Задълбочава се понижението на оборотите на аптеките - с 9,1% спрямо октомври 2021 година. За сравнение, през септември понижението беше от 5,6% на годишна база.

Данните на НСИ показват и намаляване на оборотите на търговците на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 5,4% на годишна база.

На месечна база оборотите на търговците на дребно намаляват с 0,4%, като за това допринасят свиването с малко над 10% на оборотите при търговията чрез поръчки по пощата или интернет. Най-съществено е повишението за търговците на битова техника и мебели - с 1,3% на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още