IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас забавя ръста си за трети пореден месец

Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 30% през октомври на годишна база

14:41 | 09.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Промишлеността в България продължава да забавя ръста си и през октомври за трети пореден месец. Това показват годишните изменения на производството в данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях индексът на промишленото производство през 10-ия месец на годината се повишава с 5,7% на годишна база. За сравнение, през септември увеличението беше от 11%, през август - от 16,5%, а през юли - с 18 на сто на годишна база.

 Изменение на индекса на промишленото производство спрямо  съответния месец на предходната година, НСИ Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година, НСИ

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 14,2%. За сравнение, през септември този ръст беше 13,8%, а през август - 12,7%.

Най-съществен ръст на годишна база статистиката регистрира при производството на превозни средства, без автомобили - 70%. Също така при производството на напитки - с 46,5%, и на метални изделия, без машини и оборудване - с 43,1%.

Данните на НСИ показват понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30%. През септември този ръст също се забави до едва 4,6 на сто. 

НСИ регистрира понижение и в добивната промишленост - с 2,1% на годишна база.

Намаление е отчетено и при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21,8%, на химични продукти - с 16,5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,1%.

На месечна база през октомври индексите на промишленото производство отчитат понижение от 2% при спад с 1,7% през септември. В основата на този спад е свиването в сектора на производство и разпределение на електрическата и топлоенергията. Този промишлен сектор ускорява спада си – през септември той е с 24,5%, през август понижението достигна до 6,4% спрямо предходния месец юли, а през първия есенен месец - от 10,4%.

През октомври 2022 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено и в добивната промишленост - с 6,2%, а увеличение в преработващата промишленост - с 0,4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11,9%, на превозни средства, без автомобили - с 11,5%, на тютюневи изделия - с 8,9%.

Намаление е регистрирано при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 7,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още