IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците очакват инфлацията на Острова да се ускори допълнително

Сред британските граждани нараства разочарованието от начина, по който регулаторът ръководи паричната политика

15:02 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британските потребители очакват инфлацията да надхвърли по-значително целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2% и все повече хора изразяват недоволство от начина, по който регулаторът си върши работата, съобщава Bloomberg, цитирайки данни на институцията.

В проучване на АЦБ от ноември става ясно, че потребителите очакват цените в цялата икономика да се повишат с около 3,4% през следващите две години спрямо прогнозираните 3,2% от анкетата на Ipsos, проведена през август. Респондентите посочват, че очакват инфлацията след пет години да достигне 3,3% спрямо 3,1 на сто в предходното проучване.

Данните засилват опасенията, че покачващите се цени започват да влияят на британската икономика, увеличавайки аргументите, че АЦБ трябва да действа, ако иска да овладее инфлацията, която се ускори до 41-годишен връх от 11,1% през октомври.

Служителите на АЦБ повишиха основната лихва по кредитите осем пъти тази година от близо 0% до 3 на сто, като инвеститорите очакват ново увеличение през следващата седмица.

Проучването също разкрива рекордно недоволство от начина, по който АЦБ ръководи паричната политика, като индексът, измерващ настроението, регистрира минус 12% през ноември, достигайки най-ниското си ниво от началото на статистиката през 1999 г. Това е спад от отчетените минус 7% през август.

Британците не са доволни от работата на АЦБ през последните месеци. Източник: АЦБ/Bloomberg Британците не са доволни от работата на АЦБ през последните месеци. Източник: АЦБ/Bloomberg

Запитани какво трябва да направи АЦБ с лихвените проценти, 20 на сто от респондентите посочват, че регулаторът трябва да ги повиши спрямо 30% от анкетата през август.  Други 30 на сто смятат, че лихвите трябва да се понижат спрямо 24 на сто преди това.

В края на ноември главният икономист на АЦБ Хю Пил заяви, че инфлацията във Великобритания ще започне да се забавя през 2023 г., ако се предположи, че цените на природния газ се стабилизират и започнат да спадат. „Очакваме основната инфлация да започне да отслабва през втората половина на следващата година и то доста бързо заради тези базисни ефекти“, каза Пил по време на онлайн събитие в сряда. „Има много несигурност около перспективите за цената на газа“, допълни икономистът.

Той повтори виждането си, че централната банка все още „има работа за вършене“ при покачването на лихвите, но те вероятно няма да нараснат толкова много, колкото финансовите пазари очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още