IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се ускори до 32-годишен връх

Данните подсилват очакванията за последващи лихвени повишения от централната банка

11:20 | 25.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Австралия се ускори до 32-годишен връх в последните три месеца на 2022 г., с което надмина прогнозите на икономистите и подсили очакванията за лихвено увеличение на следващото заседание на централната банка на страната, пише Bloomberg.

Инфлацията е достигнала 7,8% на годишна база, докато очакванията бяха за ниво от 7,6%, показа официалната статистика в сряда. Резултатът предполага, че инфлационният натиск продължава да е силен въпреки лихвените увеличения в размер на 3 процентни пункта в периода май-декември 2022 г.

Въпреки че основната инфлация е малко под прогнозите на централната банка за 8%, тя все пак показва, че страната изостава спрямо други развити страни. В редица държави инфлационният пулс започна да отслабва, след като достигна двуцифрени равнища в последните месеци.

"Инфлацията вероятно е достигнала своя връх, но продължава да е твърде висока", коментира Су-Лин Онг, ръководител по стратегии по фиксирана доходност в Royal Bank of Canada. "Данните вероятно затвърждават аргументите за увеличение от 25 базисни пункта (б.п.) на лихвата през февруари и разумният подход би бил за последни 25 б.п. и през март, с които крайната лихва ще достигне 3,6%".

Трейдърите реагираха на данните, като завишиха очакванията си за лихвено повишение на 7 февруари, като суаповете предполагат, че има над 90% вероятност от увеличение от 25 б.п., с което лихвата да достигне 3,25%.

"Инфлацията продължава да отразява възходящия натиск от високите цени на суровините върху горивата и разходите за строителство, комбиниран с тежките климатични условия, отразяващи се върху доставките на храни. Очакваме натискът от тези източници да се обърне в следващите месеци", коментира Джеймс Макинтайър, икономист в Bloomberg Economics.

Базовата инфлация - изключваща цените на храните и горивата и предпочитана от Австралийската централна банка - се ускори до 6,9% през предходното тримесечие, също надминавайки прогнозите на икономиситте за 6,5% ниво. Резултатът е третият най-висок от 2003 г. насам

През миналия декември централната банка на страната покачи основната си лихва до 3,1%, като заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да върне инфлацията към целевия диапазон от 2-3%. Тогава ведомството прогнозира, че върхът на показателя ще бъде достигнат през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още