IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не трябва да отговаря на американския Закон за инфлацията в стил "око за око"

Субсидиите не трябва да бъдат за сметка на добре функциониращите пазари и честната конкуренция

08:12 | 30.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може ли икономиката на Европа да остане конкурентоспособна в световен мащаб на фона на множество предизвикателства? Този въпрос се обсъжда горещо в Европейския съюз (ЕС) в момента и намирането на правилните отговори изисква анализ, основан на факти, пишат за Financial Times заместник-председателите на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер.

Нека не забравяме, че европейската икономика показа забележителна устойчивост и гъвкавост. Преодоляхме пандемията благодарение на бърза координация и солидарност. Заедно се адаптираме към продължаващата война на Русия срещу Украйна, която удари тежко икономиката ни. Диверсифицираме се от руските изкопаеми горива, заетостта се запазва, а инфлацията спада, пишат представителите на ЕК.

Но все пак войната не е приключила, а високите цени на енергията и инфлацията ще продължат, както и напрежението върху веригите за доставки в световен мащаб и по-широките геополитически промени. Това са огромни предизвикателства за европейския индустриален сектор, който трябва да се адаптира към едно по-екологично и по-дигитално бъдеще, за да остане на глобално ниво. В допълнение към всичко това е Законът за намаляване на инфлацията (IRA), водещият план на Съединените щати за „позеленяване“ на икономика им.

Макар че изпраща силно послание относно действията в областта на климата, този закон стимулира пренасочването на индустрията към САЩ, като по този начин потенциално поставя индустриалната база на ЕС за чисти технологии в неизгодно положение. Това накара някои в Европа да призоват за реципрочен отговор на IRA. Но реакцията "око за око" рискува значително икономическо самонараняване. Вместо това, за да превърнем Европа в дом на индустриалните иновации, докато се движим към нетната нула, се нуждаем от общи действия чрез индустриален план на ЕС за зелен пакт. Той трябва да има четири стълба: бизнес среда, финансиране, умения и търговия.

Необходимостта от разработване на чисти технологии, възобновяеми енергийни източници и подобрен цифров капацитет стана още по-спешна с войната в Украйна. И ние напредваме по всички фронтове.

Стотици милиарди евро финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост са предназначени за надграждане на европейската индустриална база и инфраструктура. Европейската комисия ще предложи Европейски фонд в подкрепа на научните изследвания, иновациите и стратегическите индустриални проекти. Ревизираната система за търговия с емисии се очаква да събере близо 700 млрд. евро до 2030 г. Други съществуващи инструменти могат също да допринесат, както и Европейската инвестиционна банка.

Трябва да направим повече и да погледнем трезво на предизвикателствата, пред които сме изправени. Но също така трябва да имаме повече доверие в нашия уникален модел и привлекателност като инвестиционна дестинация, пишат авторите. Европейският модел се основава на отвореността, благосъстоянието на гражданите и работниците, благоприятната за бизнеса среда и на перлата в нашата корона - единния пазар на ЕС, най-големия вътрешен пазар в света, въоръжен с ясни правила за бизнеса и инвеститорите.

Трябва да градим върху тези основи. Конкурентоспособността изисква широк набор от реформи, създаване на по-благоприятна среда за иновации, осигуряване на подходящи умения, намаляване на административната тежест и допълнително задълбочаване на единния пазар. Спешно трябва да накараме частните инвестиции да потекат, тъй като публичните пари няма да са достатъчни. Разгръщането на съюза на капиталовите пазари за стимулиране на инвестициите е най-рентабилната стъпка, която можем да предприемем.

Промените във временната рамка за държавна помощ могат да доведат до допълнително облекчение. Но масивен ръст на субсидиите, когато страните разполагат с различни финансови средства, само ще рискува фрагментирането на единния пазар. Субсидиите не трябва да бъдат за сметка на добре функциониращите пазари и честната конкуренция.

ЕС приветства решението на САЩ да предприеме сериозни действия по отношение на климатичните промени. То потвърждава, че устойчивостта ще бъде централна за бъдещия икономически растеж. Въпреки това оставаме загрижени за дискриминационните аспекти на IRA. Необходим е по-голям напредък в нашите разговори със САЩ, за да премахнем тези рискове.

Партньорите с еднакво мислене могат да спечелят много повече, когато работят помежду си, за да стимулират развитието на зелени и щадящи климата технологии. ЕС и САЩ трябва да градят отворен, процъфтяващ трансатлантически пазар за нашите иноватори и инвеститори.

Това ни отвежда до последния основен елемент: поддържането на нашия отворен подход към световната търговия. Европа разчита на добре функциониращия глобален икономически ред повече, отколкото други големи сили, защото ние сме голям износител. Тъй като не сме богати на природни ресурси и ключови суровини, необходими за стимулиране на зеления и цифровия преходи, фокусът ни ще бъде върху разширяването на нашата мрежа от търговски споразумения с доверени партньори.

През идните десетилетия ще видим най-голямата индустриална трансформация на нашата епоха, а може би и в историята. ЕС ще трябва да направи трудни избори, но ние имаме всички основания да останем уверени в силата и адаптивността на нашия пазар в този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Може да ощават по-малько европейските поданици Вилем-Александър Нидерландски и Харалд V этого лето.https://***.reuters.com/markets/commodities/netherlands-sticks-plan-close-groningen-gas-field-by-october-ft-2023-01-22/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
andy
преди 1 година
До: zelka007И един мармот завива шоколад... :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: andy... объл , крадците на съдомиялни и перални си взривиха тръбите ... свърши се с високите цени ... :))) ... на TTF цената на газчицата е 53 евра за МВтч , а докато крадците манипулираха пазара беше 350 евра ... Токът беше 700-800 евра за МВтч посред лято , заради гореспоменатите пазарни манипулации ... в момента в немско е 75 евра базовата мощност за ел.енергия , а в атомно-въглищарската сила БГ в момента е 200 евра базовата ел.енергия , но ние нали сме с гъссспром и росссатом ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
corner
преди 1 година
"Око за око" - че от кога конкурентните взаимоотношения придобиха отмъстителен характер .Нещата са пределно ясни - който се е окъкал с дългове , потъва и фалира без много до злобее .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Планът на САЩисаните за деинтустриализация на Европа върви идеално! Високите цени на енергията и ресурсите, войната в Украйна, която скоро ще обхване и други съседни държави, стимулите за компаниите ще изсмучат и последните жизнени сили на Стария контитент. Но това няма значение! America FIRST!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още