IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика записа по-голям растеж от очакваното през 2022 г.

Публичните разходи са компенсирали спада в частното потребление

13:31 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания записа по-висок ръст от очакваното в размер на 5,5% през 2022 г., след като през последното тримесечие на годината страната избегна рецесията въпреки опасенията от световно икономическо забавяне, показа официалната статистика в петък, цитирана от Ройтерс.

В последните три месеца на 2022 г. испанската икономика се разшири с 0,2% спрямо предходното тримесечие и с 2,7% спрямо същия период на 2021 г., съобщи испанската статистическа служба.

Двигател на възходящото движение са били публичните разходи, които са компенсирали спада в частното потребление.

Анализаторите, анкетирани от медията, бяха в очакване на 0,1% тримесечен ръст и 2,2% годишно повишение. Окончателните данни за БВП надминават и официалните прогнози за годината, които бяха за 4,5% растеж. В края на 2022 г. премиерът на страната Педро Санчес заяви, че очаква 5% растеж.

Очакванията на Мадрид за 2023 г. обаче са растежът да се забави до 2,1% през 2023 г., докато много анализатори очакват по-сериозно забавяне.

Ден по-рано стано ясно, че безработицата в страната е нараснала в края на миналата година, докато фирмите са били в очакване на икономическо забавяне. Испания вече получи 31 млрд. евро от европейските фондове за възстановяване, които започнаха да се вливат в икономиката през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още