IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея започна 2023 г. с рекорден търговски дефицит

Износът на полупроводници на азиатската страна намаля с над 40 на сто през януари

11:13 | 01.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея записа рекорден търговски дефицит през януари, когато износът е продължил низходящата си тенденция, подсилвайки опасенията, че икономиката на страната ще изпадне в рецесия насред влошаващото се търсене на полупроводници и устойчиво високите цени на енергията, съобщава Bloomberg.

Дефицитът е набъбнал до 12,7 млрд. долара, или почти три пъти повече от предходния месец, като износът е намалял с 16,6 на сто, показват данните на южнокорейското търговско министерство в сряда. Доставките на полупроводници са били с 44,5% по-малко, а цялостният внос се е свил с 2,6 на сто.

Южна Корея започна 2023 г. с рекорден търговски дефицит. Източник: Bloomberg L.P. Южна Корея започна 2023 г. с рекорден търговски дефицит. Източник: Bloomberg L.P.

Забавящият се износ бе сред основните причини икономиката на страната да се свие в последните три месеца на 2022 г., като тази тенденция може да се задържи през следващите месеци, докато световното потребление намалява. Нагласите сред корейските фирми, които продават стоките и услугите си зад граница, са ниски, а промишленото производство също остава слабо на фона на фабриките, предприемащи по-предпазлив подход.

"Възможността от още едно икономическо свиване стана по-голяма", каза Парк Санхюн, икономист в HI Investment & Securities в Сеул. "Дефицитът вреди не само на компаниите, но и на потреблението. Той определено натежава на икономиката".

Устойчивият износ бе основен фактор за увереността на Южнокорейската централна банка, че икономиката може да издържи на паричното затягане през последните 18 месеца. Данните обаче подсилват аргументите за пауза в лихвените повишения по-късно този месец, когато предстои заседание на централните банкери.

В момента основната лихва е на ниво от 3,5% - най-високото от 2008 г. насам - и докато управителят Ри Чанйонг все повече вижда материализирането на икономическите опасения, то банката иска да поддържа паричната политика затегната, за да предотврати повторен инфлационен натиск.

Южнокорейският износ е голям измерител на световните трендове, тъй като страната произвежда ключови стоки, като чипове, дисплеи, рафиниран петрол, а освен това е дом и на някои от най-големите в света производители на полупроводници и смартфони.

Световната икономика се забавя в резултат на покачването на лихвите, както и заради продължаващата война в Украйна, която оскъпи петрола и храните. Освен това Китай предстои да се възстанови от негативните ефекти от строгите противоепидемични мерки, които бяха премахнати миналия декември.

Търговията е ключов компонент за икономиката на азиатската страна, но от финансовото министерство са оптимисти, че в следващите месеци може да има подобрение в търговския баланс след повторното отваряне на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още