IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Китай забави темпа си на спад през януари

Нагласите сред производителите в страната достигат най-високото си ниво от април 2021 г.

11:42 | 01.02.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Фабричната активност в Китай през януари се е свила с по-бавен темп спрямо декември, подкрепена от премахнатите строги противоепидемични мерки в страната, въпреки че броят на заразените с коронавирус служители е ограничило производството, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global в производството се е покачил от 49 пункта през декември до 49,2 пункта през януари, но е под очакванията в анкета на медията за 49,5 пункта. Ниво под границата от 50 пункта се равнява на понижение, с което се маркира шести пореден месец на отрицателна територия за показателя.

Данните контрастират на официалната статистика, публикувана ден по-рано, според която бизнес активността се връща на положителна територия през миналия месец,

Официалната статистика до голяма степен се фокусира върху големите фирми и тези, които са държавна собственост, докато това на Caixin - върху малките фирми и тези в пристанищните зони, които включват много износители.

На фона на забавящия се икономически растеж и охлаждащото се търсене подиндекс на новите поръчки за износ индикира спад за шести пореден месец през януари, въпреки че той е бил по-слаб спрямо този от декември. Производителите в азиатската страна обаче са били по-големи оптимисти за продукцията през следващите 12 месеца. Нивото на положителни нагласи достигна най-високата си стойност от април 2021 г.

"Като се имат предвид различията в състава на анкетираните фирми, по-скромният ръст в индекса на Caixin предполага, че по-малките фирми и износителите са изправени пред най-големите предизвикателства и слабо търсене от чужбина", пише в своя бележка Джулиан Евънс-Притчърд, икономист в Capital Economics.

Според икономистите най-лошото от икономическия спад след края на политиката за нулев брой новозаразени с коронавирус на Китай в началото на декември изглежда може да е преминало, тъй като последвалата вълна на заразени е била неочаквано кратка.

От Nomura посочиха, че ще завишат прогнозите си за икономическия растеж на Китай през текущата година, тъй като тримесечният икономически ръст през последното тримесечие на 2023 г. е бил неочаквано силен и "преходът на Китай към стаден имунитет е бил по-бърз от очакваното след внезапното повторно отваряне в началото на декември".

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) ревизира рязко в посока нагоре своите прогнози за растежа на Китай от 4,4% до 5,2% през 2023 г., като причина за това е краят на политика за нулев брой новозаразени на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още