IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit струва на британската икономика 100 млрд. лири годишно  

Икономическото представяне на Острова все повече се отдалечава от това на останалите страни от Г-7 вследствие на напускането на ЕС през 2016 г.

07:56 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Brexit ощетява британската икономика със 100 млрд. паунда годишно във всички сфери - от бизнес инвестициите до способността на компаниите да наемат служители. Такива са изводите от анализ на Bloomberg Economics три години, след като Великобритания избра да напусне Европейския съюз. 

Икономистите Ана Андраде и Дан Хансон изчисляват, че икономиката е по-малка с 4%, отколкото би могла, инвестициите изостават, а недостигът на работна ръка от ЕС се увеличава. Според изследването британската икономика се е „самонаранила ", гласувайки да напусне ЕС през 2016 г. „Основният извод е, че откъсването от единния пазар може да се е отразило на британската икономика по-бързо, отколкото очаквахме ние или повечето други анализатори“. 

Данните опровергават уверенията на министър-председателя Риши Сунак, че Brexit е „огромна възможност" за Обединеното кралство, която тепърва започва да се реализира. „Направихме огромни крачки, за да оползотворим свободите, отключени от Brexit и да се справим с поколенческите предизвикателства", каза Сунак в изявление. 

Проучването признава, че изчисляването на това колко икономическа продукция е загубена поради Brexit не е нито „лесно, нито прецизно“, не на последно място защото напускането на ЕС съвпадна със сътресенията, причинени от пандемията от коронавирус.

Представянето на британската икономика все повече се отдалечава от това на останалите страни от Г-7 вследствие на напускането на ЕС през 2016 г. Това се дължи отчасти на предпазливостта на компаниите да харчат и да инвестират извън ЕС. С ниво от 9% oт БВП инвестициите изостават от средното ниво за групата на Г-7 от 13%. 

Друг проблем за икономиката е недостигът на работна ръка. По оценка на Хансон и Андраде в Обединеното Кралство са наети 370 000 работници по-малко, отколкото ако страната не беше напуснала единния пазар - бройка, която само частично се компенсира от пристигането на граждани извън ЕС. Това допринася за инфлационния натиск и възпрепятства потенциалния растеж на икономиката. 

Недостигът на работна ръка помогна да се захрани най-силният ръст на заплащането във Великобритания, създавайки допълнителни главоболия за Английската централна банка, докато тя се бори с болезнено високата инфлация. Организацията зад друг доклад по темата казва, че най-големият недостиг на служители от страни извън ЕС има в транспорта, както и при складирането, търговията на дребно и ХОРЕКА сектора.

„Условията на новата система, макар и либерални, са твърде тежки, за да компенсират загубата на свободно придвижване в нискоквалифицираните сектори на икономиката, което доведе до недостиг на работна ръка“, казват Спрингфорд и Портес. „Възможна е да има комбинация на по-високо заплащане и цени и по-малко производство, особено в сектори, където автоматизацията е трудна“, посочват те. 

Що се отнася до търговията, картината е не толкова песимистична, като икономистите на Bloomberg заключават, че Brexit не изглежда да оставя ясна следа.

„Ако за известно време изглеждаше, че търговските бариери, наложени с ЕС през 2021 г., забиват клин между Обединеното кралство и търговските резултати на Г-7, тази разлика вече не изглежда толкова значителна“, пишат авторите.  Икономиката на Великобритания. Графика: Bloomberg LP Икономиката на Великобритания. Графика: Bloomberg LP

„Все пак данните за търговията бяха обект на методологични ревизии, което потенциално замъглява сравнението. В по-дългосрочен план бихме очаквали търговията да понесе тежестта на въздействието от напускането на единния пазар“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още