IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активноста в японския сектор на услугите се ускори до 3-месечен връх

Влошаващите се трендове при инфлацията и заетостта показват, че фирмите все още са изправени пред предизвикателства

11:15 | 03.02.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Бизнес активността в японския сектор на услугите записа най-бързия си темп на растеж от три месеца насам през януари, но влошаващите се трендове при инфлацията и заетостта подчертават предизвикателствата пред фирмите занапред, показа проучване в петък, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank в услугите достига 52,3 пункта през януари от декемврийските 51,1 пункта, маркирайки най-бързия темп на растеж от миналия октомври насам. Резултатът е малко под предварителните оценки за 52,4 пункта, но все още е над границата от 50 пункта, разделяща повишение от понижение.

"В началото на 2023 г. имаше продължение на скорошните положителни новини за японския сектор на услугите, докато икономиката на страната продължава да се възстановява от пандемията", коментира Андрю Харкър, директор по икономика в S&P Global Market Intelligence.

Подиндексите за новите поръчки и търсенето от чужбина показаха ръст за пети пореден месец, подкрепен от разхлабените мерки за допускане на чужденци, благодарение на които месечните посетители на страната достигнаха над един милион души през декември за пръв път от февруари 2020 г. насам.

Фирмите в сектора бяха подкрепени и от националата програма за отстъпки при пътувания - правителствена схема, която субсидира разходите по вътрешни пътувания, обясни Харкър.

Цената на материалите обаче е достигнала 3-месечен връх, докато производствените цени са забавили своя растеж до петмесечно дъно. Това разминаване, което показва влошаващата се рентабилност на компаниите, не вещае нищо хубаво за икономиката, докато наближава моментът за започване на преговорите за заплати, чиито ръст се смята за важен двигател на следпандемичното възстановяване на Япония.

Отделно, подиндексът за заетостта е записал първото си понижение от година насам, след като броят на пенсионираните надмина този на наетите.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производство и услуги, е достигнал 50,7 пункта през януари след 49,7 пункта през декември, преминавайки на положителна територия за пръв път от три месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още